Anasayfa


18-03-2019
Gökkuşağı Partisi’nden Makedonca eğitim ve Makedonca ayin talebi
Yunanistan’daki Makedon azınlığın siyasi partisi “Gökkuşağı” , Makedonca eğitim talebinde bulundu.
18 Mart 2019 Pazartesi

Merkezi Florina şehrinde bulunan Gökkuşağı Partisi, Makedonya Üniversitesi Balkan, Slav ve Doğu Dilleri Bölümü’ne Makedonca dilinin de söz konusu bölüme dahil edilmesini istedi. Parti tarafından Selanik’te bulunan Makedonya Üniversitesi Rektörü Stelios Katranidis ve bölüm başkanı Haris Papapanagos’a geçtiğimiz günlerde gönderilen mektupla Makedonca kürsüsünün oluşturulması talep edildi.

Gökkuşağı Partisi tarafından gönderilen mektupta; Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Prespes Anlaşması’yla komşu ülkenin ismi, ülkedeki vatandaşlarının etnik kimliği ve Makedonca diliyle ilgili uzun yıllar devam eden çekişmenin sona erdiği belirtilerek, Makedonca dilinin de bu anlaşmayla Yunanistan tarafından resmi olarak tanındığı hatırlatıldı. Rektör ve bölüm başkanına gönderilen mektupta, Balkan, Slav ve Doğu Dilleri Bölümü’nün amacının Balkanlar’daki komşu ülke dillerinde eğitim yapılması ve bu dillerinin öğrenilmesi olduğu anımsatıldı. Gökkuşağı Partisi mektubunda,

komşu ülke Kuzey Makedonya ve Yunanistan’ın kuzey bölgelerinde konuşulan çağdaş Makedonca’nın üniversiteye dahil edilmesi ve bu dilde eğitim verecek bir bölümün açılması talebini dile getirdi. Böyle bir kürsünün üniversite bünyesinde açılması halinde, Makedonca’yı ana dil veya ikinci dil olarak kullanan vatandaşların bu dilde eğitim alma imkanına kavuşacağı vurgulandı.

REKTÖR KATRANİDİS: “TALEBİ KABUL ETMİYORUZ”

Bu arada Makedonya Üniversitesi Rektörü Stelios Katranidis, Gökkuşağı Partisi’nin talebiyle ilgili olarak SKAİ televizyon kanalına konuştu. Partinin talebini kabul etmediklerini belirten Katranidis, söz konusu mektubu yazan kişilerin üniversitelerin çalışma sistemini bilmediğini iddia etti. Üniversitelerin, derneklerden, partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından talep kabul etmediklerini öne süren Katranidis, partinin mektubuna cevap vermeyeceklerini söyledi. Mektuba cevap vermeyi düşünmediklerini söyleyen rektör, böyle bir talebin eğitim bakanlığından gelse dahi bunu “anti deontolojik” bulacaklarını ifade etti.

MAKEDONCA AYİN TALEBİ

Öte yandan Gökkuşağı Partisi, geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nden, Makedonların yaşadığı Yunanistan’ın kuzey bölgelerindeki kiliselerde Makedonca ayin yapılmasını talep etmişti. Gökkuşağı Partisi, Makedonca ayin konusunda Patrik Vartholomeos’dan devreye girerek bölgedeki metropolitlerle iletişime geçmesini istemişti.

GÖKKUŞAĞI PARTİSİ’NDEN EĞİTİM BAKANINA MEKTUP

Gökkuşağı Partisi, Şubat ayında da eğitimle ilgili talepleri görüşmek üzere Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu’ndan randevu talebinde bulunmuştu.

Yunanistan’daki Makedonların kurduğu Gökkuşağı Partisi Merkez Kurulu tarafından bakan Gavroglu’na gönderilen mektupla, Makedonca dilinin konuşulduğu bölgelerdeki devlet okullarına Makedonca’nın dahil edilmesiyle ilgili konuların ele alınması talebiyle görüşme talebi iletildi. Partinin, 15 yıldır göreve gelen tüm eğitim bakanlarından randevu talebinde bulunduğu dile getirilen mektupta, ancak bugüne kadar tüm görüşme taleplerinin cevapsız kaldığı hatırlatıldı. Gökkuşağı Partisi, bakan Gavroglu’nun ve hükümetin, Yunan toplumunu ilgilendiren kronik sorunlara eğilme cesaretini gösterdiğini, bu çerçevede bakanlığa yapılan görüşme talebine olumlu yanıt verileceğini ümit ettiklerini belirtti. Mektuba, “Diyalogdan hiç kimsenin zarar görmemiştir. Ancak diyalog eksikliğinin hepimize zararı var.” ifadeleriyle son verildi.


Haberler


ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’