Anasayfa

21-08-2019
"Azınlık okullarının kapatılması Lozan Antlaşması'na aykırıdır"
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Azınlık okullarının kapatılmasına tepki göstererek yaptığı açıklamada, "Azınlık okullarının statüsüne bakmadan, çocuk azlığı bahane gösterilerek okulların kapatılması Lozan Antlaşması'na aykırıdır. Yıllardır azınlığın tüm kurum ve kuruluşları bu hususta okul kapatmalarına karşı tepkilerini ve endişelerini yüksek sesle haykırdılar ve haykırmaya devam ediyorlar" ifadelerine yer verdi.
21 Ağustos 2019 Çarşamba

BTTÖB’nin açıklaması şöyle:

"Batı Trakya Türk Azınlığı'nın çocukları, velileri ve öğretmenleri her yeni eğitim ve öğretim yılına senelerdir üzüntülü ve buruk başlıyorlar.

Tüm azınlık insanı acaba her yıl daha kaç okulumuz devlet eliyle kapatılacak, kaç okulun daha kapısına zincir vurulacak endişesini taşıyor.

Devlet yine 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için Batı Trakya Türk Azınlığı'na ait beş (5) okulu azınlığa hiç danışmadan, azınlık yetkilileri ile hiç istişare etmeden kapatıyor. Yunan Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar gereği Rodop ilinden Bulduklu (Tihiro), Melikli (Meleti), Büyük Doğanca ( Megalo Dukato) ve Dündarlı (Drosia) köylerindeki azınlık ilkokulları ve İskeçe ilinden Zeynelli (Ziloti) azınlık ilkokulu kapatılacaktır. Bunun yanı sıra onun (10) üzerinde derslik azaltılıyor. Böylece Batı Trakya Türk Azınlığı'na ait okul sayısı toplamda 128'den 123'e düşecektir.

1994-95 eğitim ve öğretim yılında Batı Trakya Türk Azınlığı'na ait okul sayısı 231'dir. Bu durumda 25 yıl içersinde kaybettiğimiz okul sayısı 108 olmuştur.

Azınlık okullarının statüsüne bakmadan, çocuk azlığı bahane gösterilerek okulların kapatılması Lozan Antlaşması'na aykırıdır. Yıllardır azınlığın tüm kurum ve kuruluşları bu hususta okul kapatmalarına karşı tepkilerini ve endişelerini yüksek sesle haykırdılar ve haykırmaya devam ediyorlar. Ancak devlet yetkilileri azınlığı hiçbir zaman muhatap almadılar ve hiçbir zaman azınlıkla istişare etmediler. Kısacası azınlıkla ilgili kararlar bugüne kadar azınlığa sorulmadan alındı.

Bugüne kadar yapılan ne okul kapatmaları ne de birleştirmeleri eğitime hiçbir olumlu katkı sunmamıştır. Sadece ve sadece okul sayılarını azaltmayı hedefleyen bu uygulamadan ivedilikle dönülmelidir. Azınlık okulları bu ülkenin kültürel bir zenginliğidir. Bu okullar bugüne kadar ülkesine bağlı, yasalara saygılı bireyler yetiştirmiştir. Bu sebeple devletin bu okulların eğitim kalitesini yükseltmek, çağdaş eğitimin gereklerini bu okullarda yerine getirmek için azınlık kurumları ile diyalog kurması elzemdir.

Tüm azınlık mensuplarını ve bu feryadı duyan herkesi bir kez daha bir bir yitirilen azınlık okulları ile ilgili hususta düşünmeye ve tepki vermeye davet ediyoruz. Geleceğimiz olan azınlık okullarını tamamıyla yitirdiğimiz zaman ne azınlık eğitiminin sorunları, ne azınlık eğitimi ne de ortada bir azınlık kalacaktır.

Azınlığımızın geleceği için umudu koruyarak, okullarımız adına mücadele her azınlık bireyinin görevi olmalı diye düşünüyoruz."

Saygılarımızla

BTTÖB
YÖNETİM KURULU

Haberler


Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis Libya’ya gidiyor

Topsidis Rodop ilindeki çalışmaları anlattı

Ülke genelinde peş peşe orman yangınları!

Rodop ilinde yüksek yangın riski!

Yassıköy Belediyesinin 2024 Faaliyet Raporunu açıklandı

SİRİZA’nın yeni Merkez Komitesi üyeleri belli oldu

Zeybek ve Hacıgene arasında “azınlık okulu” tartışması

Habipoğlu: “AİHM kararı görmezden geliniyor”