Anasayfa


30-11-2019
Batı Trakya Türk heyeti BM Azınlık Sorunları Forumu’nda
Azınlıkların eğitim hakkının tartışıldığı forumda Batı Trakya Türklerinin eğitim alanında yaşadığı sorunlar dile getirildi.
30 Kasım 2019 Cumartesi



Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), 28-29 Kasım 2019 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu’nun 12. oturumuna katıldı. “Azınlıkların Eğitim, Dil ve İnsan Hakları temalı oturuma, ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz ile BTAYTD Yönetim Kurulu üyesi eğitimci Meltem Giritli ve BTAYTD Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Danışmanı Av. İlker Çavuşoğlu’ndan oluşan Batı Trakya Türk heyeti iştirak etti. Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı oturuma katıldı.

İKİ DİLLİ AZINLIK ANAOKULLARI İLE AZINLIK İLKOKULLARINDAKİ ÖĞRETMEN, MÜFREDAT VE DERS KİTAPLARI SORUNU GÜNDEME TAŞINDI

“İnsan hakları ve azınlık dili eğitimi” başlıklı ikinci oturumda söz alan BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim hakkıyla ilgili mevcut ihllalleri ve sorunları ayrıntılarıyla aktardı. Yunan hükümetinden Batı Trakya Türk toplumunun eğitim hakkına saygı göstermesini talep eden BTAYTD, Yunanistan’a uluslararası ve ikili antlaşmalardan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu. Yanı sıra BTAYTD, Yunan makamlarından eğitim sorunlarının çözümü için Batı Trakya Türk toplumu ile yapıcı ve dahil edici diyalog başlatmasını istedi.

“Azınlık dillerinde eğitim için kamusal politika hedefleri ve azınlık dillerinin öğretilmesi” başlıklı üçüncü oturumda konuşan ABTTF, 1923 Lozan Antlaşması ile eğitimde özerk kılınan Batı Trakya Türk toplumunun anadilde eğitim hakkı ile birlikte kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip olduğunu ifade etti. Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin Yunanistan tarafından sistematik olarak ihlal edildiğinin altını çizen ABTTF, öğrenci sayısının az olduğu gerekçesiyle özerk yapıdaki azınlık ilkokullarının kapatıldığını, Batı Trakya bölgesinde iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına Yunan makamlarının ısrarla izin vermediğini kaydetti. Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumuna yönelik tek taraflı ve dayatmacı eğitim politikaları sürdürdüğünü belirten ABTTF, Yunan makamlarına Batı Trakya Türk toplumu ile diyalog içerisinde sorunlara çözüm üretmesi çağrısında bulundu.

Oturumda konuşan Yunanistan temsilcisi, Lozan Antlaşması ile Batı Trakya’da yalnızca Müslüman azınlık olduğu yönündeki Yunan devletinin resmi tezini tekrar ederek Yunanistan’ın Lozan Antlaşması hükümleri ile tam uyumlu bir şekilde Batı Trakya Türk toplumunun eğitiminin iyileştirilmesine yönelik çabalarının devam edeceğini iddia etti.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler