Anasayfa

10-12-2019
Zeybek emeklilerle ilgili sorunları bakana sordu
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, sosyal sigortalar kurumu EFKA'nın yazılım sistemindeki eksiklikler sebebiyle özel durum arz eden emeklilik dilekçelerinin gecikmesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına soru sordu
10 Aralık 2019 Salı

Milletvekili Zeybek, sitemdeki sorunlar sebebiyle bir çok kişinin mağdur olduğunu belirterek bakana yönelik olarak sunduğu soruda şu ifadelere yer verdi:

"Sosyal sigortalar sisteminin yapılandırılması ve yenilenmesi adına bir takım reformlar yapılmış, bundan dolayı çeşitli meslek gruplarına ait farklı sigortalar tek bir sigorta sistemi altında (EFKA) birleştirilmiştir. Bu durum farklı muamele gerektiren emeklilik dilekçelerinin ilerleyebilmesi için yazılım sisteminin güncellenmesi gereğini gündeme getirmiştir.

Emeklilik hesaplarını yapan bilgi işlem logaritmasının geliştirilmemesi bürokratik işlemlerin uzamasına ve özel durumlar içeren emeklilik dilekçelerinin sonlandırılmamasına, dolayısıyla da ödenek bekleyen birçok vatandaşımızda geçim sıkıntısına neden olmuştur. Bu konuya IKA'nın Kavala şubesi karakteristik bir örnektir. Sözkonusu durumdan etkilenen vatandaşlarımız birden fazla sigortası bulunanlar ( IKA - TEBE veya IKA - OGA) ve sağlık nedenlerinden dolayı erken emeklilik bekleyenlerdir. Özel durum arz eden bu tazr emeklilik dilekçelerinin sistem tarafından geçişlerinin yapılmaması bu insanların uzun süre emekli maaşlarını almamalarına neden olmuştur.

Biz hükümetinizin bu tür emeklilik sorunlarının giderilmesinin seçim vaatlerinden biri olduğunu unutmuyoruz. Emeklilik durumuna gelmiş insanların zamanında emekliye ayrılamaması büyük bir sorun teşkil etmektedir. Ayrıca, emeklilik durumlarının değerlendirmesini yapan yazılım sisteminin yenilenmesini üstlenen şirketin, hiçbir sorumluluk almaması, teslim tarihi ile ilgili birçok kez uzatma alması daha büyük problemlere neden olmaktadır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında sayın bakan;

• Yazılım sisteminden kaynaklanan, gerek birden fazla sigortaya sahip olan, gerek sağlık nedeniyle emekli olan ve yaş haddinden dolayı emekli olmayı bekleyen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini hangi süre içinde çözmeyi düşünüyorsunuz?

• Bu gecikmeden kaynaklanan büyük sorunu nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?

• EFKA şubelerinin daha işlevsel ve üretken olabilmesi adına eleman eksikliğini ve sigorta kurumlarının entegrasyonunu ne şekilde çözmeyi planlıyorsunuz?"

Haberler


Tempi tren faciası davası başlıyor: 36 sanık hakim karşısında

Gümülcine’de silahlı soygun girişimi: Bir kişi yakalandı, bir şüpheli aranıyor

Alkol ve sigara satışında dijital yaş doğrulama sistemi

Midilli’de şap alarmı: Hayvancılık ürünlerine kapsamlı yasaklar getirildi

Atina’da emekliler zam talebiyle sokağa çıktı

Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor