Anasayfa

22-01-2020
Ekaterini Sakellaropulu Yunanistan'ın ilk kadın Cumhurbaşkanı oldu
Ekaterini Sakellaropulu, 22 Ocak Çarşamba günü yapılan oylamada Yunanistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.
22 Ocak 2020 Çarşamba

Başbakan Kiriakos Miçotakis başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümetinin adayı Danıştay Başkanı Ekaterini Sakellaropulu, ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Sakellaropulu, tek aday olarak katıldığı seçimin ilk turunda, 300 sandalyeli parlamentonun oylamaya katılan 294 milletvekilinden 261’inin "evet" oyunu aldı.

Muhaliflerin aday göstermediği seçimlerde, YDP’nin yanı sıra SİRİZA ve KİNAL Partisi "evet" oyu kullanırken, Sakellaropulu’nun adaylığına karşı çıkan Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Yunan Çözümü Partisi (Elliniki Lisi) ve eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in başkanlığındaki Mera25 Partisi milletvekilleri ise "çekimser" kaldı.

Cumhurbaşkanı seçim yasasına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milletvekillerinin "hayır" oyu kullanması öngörülmüyor.

Böylece ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Sakellaropulu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un 13 Mart’ta görev süresinin sona ermesinin ardından 14 Mart’ta yemin ederek 5 yıllık görevine başlayacak.

1956 yılında Selanik'te doğan yeni Cumhurbaşkanı Sakellaropulu, Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Fransa’da Sorbonne Üniversitesinde yüksek lisans düzeyinde anayasa ve idare hukuku okudu.

Sakellaropulu, 1982’de Danıştaya rapörtör olarak atandı ve 2018’de Danıştay Başkanlığına getirildi.

Haberler


“Müftü” mü, atanmış memur mu?

Elektrik borçlarına yeni düzenleme: Kesinti öncesi 10 gün süre verilecek

Kültür Bakanı Mendoni İmaret’in halka açılacağını duyurdu

Selanik-Milano seferine bomba ihbarı

Kozlukebir Belediyesi’nden kantar kurulması için Tütün Üreticileri Kooperatifine arazi tahsisi

İskeçe’de “Ergenlik: Çatışmadan İletişime” söyleşisi düzenlendi

Fenerbahçe’de teknik direktörlük görevine Emre Belözoğlu getirildi

Gümülcine Müftülüğünden sahte video uyarısı: Hukuki süreç başlatıldı

Pamuk üreticisi artan maliyetler ve düşük fiyatlar arasında sıkıştı

F-16 savaş uçakları 5 Kasım’da Gümülcine semalarında olacak

ABD’nin ilk Müslüman senatörü Abdul el-Sayed zaferini ilan etti

İTB 100. yıl hazırlıklarını eski başkanlarla değerlendirdi