Anasayfa


05-02-2020
İki dernekten ortak açıklama
Rodop-Meriç İlleri Selanik Özel Pedagoji Akademisi Mezunu Öğretmenler Derneği ile Rodop İli İlköğretim Öğretmenleri Derneği “Tris İerarhes” yönetim kurulu üyeleri ilk kez resmi bir görüşme gerçekleştirerek, Türkçe ve Yunanca olarak ortak bir açıklama yayımladılar.
5 Şubat 2020 Çarşamba

İki dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu tarihi görüşme, iki derneğin Azınlık çocuklarının eğitim haklarının ve dahi eğitimcilerin özlük ve diğer haklarının korunması yönünde işbirliği, verimli istişare ve ortak mücadele arzularını belgelemektedir.

Görüşmede birçok konu ele alındı ve bir dizi netice elde edildi; ki bunlar, bir yandan her iki derneğin görüşlerini yansıtmakta, diğer yandan daha detaylı mütalaanın ve daha somut önerilerin yolunu açmaktadır. Özellikle:

A) Derneklerimiz, Azınlık okullarındaki eğitimin önemine binaen gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini düşünüyor; çocukların ve toplumun eğitim ihtiyacını karşılayabilecek daha modern azınlık ilkokulları talep ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, sürekli işbirliği içerisinde teferruatlarıyla ele alıp biçimlendireceğimiz önerilerimiz ana hatlarıyla şunlardır:

- Uluslararası hukukla belirlenmiş ve koruma altına alınmış azınlık haklarına ve kültürüne saygı doğrultusunda, azınlık okullarının faaliyetlerine yönelik yeni yasal çerçevenin hazırlanması. Azınlık İlköğretim Okulu'nun işleyişine yönelik tüm özel düzenlemeler, azınlık öğrencilerinin eğitim ihtiyacını karşılamalı ve öğretmenlerin çalışma haklarını ihlal etmemelidir.

- Her iki dildeki müfredatlar arasındaki işbirliğini öngören ve (bilişim teknolojileri gibi) çağdaş öğretim konularını içeren yeni müfredat programının hazırlanması. Özellikle, Cuma günü ders saatleri çizelgesi için ivedilikle İslam dinine mensup öğrenciler ve öğretmenlerin dini inançlarına saygılı, mevcut teamül hukuku temelinde ve gerek öğrencilerin güvenliğini, gerekse sabah ve tam gün programındaki tüm eğitimcilerin çalışma haklarını teminat altına alan yeni hukuki düzenleme yapılmalıdır.

- Her iki dildeki müfredat için, tüm ilgili tarafların işbirliğiyle, sözü edilen işbirliği ruhuna hizmet eden yeni kitapların hazırlanması.

- Her iki programda görevli tüm öğretmenlere üniversite düzeyinde seminerlerin düzenlenmesi.

- Tüm sınıflara her iki dilde (Türkçe ve Yunanca müfredatı için) haftada en az iki saate denk gelen kalıcı ders destek programının uygulanması.

- Çok sınıflı azınlık okullarının hepsinde kaynaştırma sınıflarının açılması ve her iki program için de Özel Eğitim kadrolarının oluşturulması. Aynı şekilde paralel destek (özel) eğitimi için her iki programa gerekli atamaların yapılması şarttır. Eğitim ve Danışmanlık Destek Merkezleri (KEΣΥ) ve Özel Eğitim okulları, azınlık okullarındaki çocukları da kucaklayan ve destekleyen kurumlar haline getirilip, gerekli elemanlarla donatılmalıdır.

- Azınlık okullarında her iki müfredat için kütüphanelerin oluşturulması.

- Okul müdürlerinin Türkçe müfredatı öğretmenlerinden, müdür yardımcılarının Yunanca müfredatı öğretmenlerinden olmaları ilkesi korunarak; azınlık okullarındaki müdür ve müdür yardımcılarının seçilmeleri devlet okullarındaki müdürlerin seçimleriyle aynı ilkeler temelinde aynı organlar tarafından yapılmalıdır. Müdür/müdür yardımcıları ders saatleri devlet okulu müdürleri düzeyine çekilmesi temin edilmelidir.

B) İki dernek ayrıca şunların yapılmasına hemfikirdir:

- Çift sınıflı okullarda öğretmen/öğrenci oranı 2/22 olarak ayarlanmalı, sınıf artışlarında da aynı orana sadık kalınmalıdır. Ayrıca mevcut okulların fiziki altyapı koşullarının iyileştirilerek yeni sınıfların ilave edilmesinden sonra sınıflardaki öğrenci sayısının on beş (15) rakamını geçmemesi sağlanmalıdır.

- Azınlık okullarının faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması hususunda, azınlık okulunun faaliyeti (açılması) hakkındaki mevcut yasalar çerçevesinde, özel ve yerel koşullar hassasiyetle dikkate alınarak, encümen heyetleri, veliler ve eğitimcilerin de görüşleri alınmalıdır. Kanun hükümlerine dayanmayan uygulamayla kapatılan sekiz (8) öğrenci sınırının altına düşmüş bazı okulların özel koşullardan dolayı çalışabileceğine inanıyoruz. Aynısı tam gün bölümlerinin çalıştırılması imkanı noktasında da geçerli olmalıdır. Ayrıca ihtiyaç olan yerlere yeni azınlık okullarının kurulmasına engelsiz izin verilmelidir.

- Tam gün çalışan Azınlık okullarında beslenme saatleri, her yerde devlet okullarında olduğu gibi ders saati olarak sayılmalıdır.

- Azınlık mensubu yunanca öğretmenlerinin (müslüman oldukları gerekçesiyle) azınlık okullarında çalışmalarını yasaklayan 4310/2014 sayılı Kanun hükümleri derhal yürürlükten kaldırılmalıdır. Özellikle PE70 (Yunanca öğretmenleri) ve PE71 (Özel Eğitim ve Öğretim öğretmenleri) branşlarına dahil Azınlık mensuplarının Azınlık okulları yunanca programında çalışmalarını yasaklayan 4310/2014 yasasının 64. Maddesinin birinci paragrafı kaldırılmalıdır. Bu fıkranın hükmü anayasaya aykırıdır; çünkü Azınlığa karşı dine dayalı negatif ayrımcılık uygulayarak, idari ayrımcılıkların uygulandığı geçmiş dönemleri anımsatmaktadır. Hatırlatmak gerekir ki PE70 ve PE71 branşlarına sahip bu öğretmenler 2001-2014 yılları arasında azınlık okullarında yunanca öğretmeni olarak görev yapmışlardır.

- Haksız yere kaldırılan kadro yerleri [Gümülcine (Komotini) 2. Azınlık Okulu ve Gümülcine (Komotini) 4. Azınlık Okulu] ivedilikle yeniden oluşturulmalıdır.

- İki dernek bu metinde, birlikte gerçekleştirdikleri görüşmelerin neticesinde uzlaştıkları noktaları saptamışlar ve kaleme almışlardır. Bunların haricinde her iki derneğin konular hakkında daha etraflı düşüncelerinin olması mümkün ve tabiidir. Önemli olan, tartışma ve diyaloğun nihayet başlamış olmasıdır.

- Derneklerimiz, yukarıda sözü edilen konuların istişare edilmesinde tüm azınlığın ve tüm eğitim camiasının katılımının gerekli ve makbul olduğuna inanmaktadır.

- İki dernek olarak, azınlık eğitimiyle ilgili meselelerin ötesinde, çalışma, sosyal ve özlük haklarımızın genişletilmesi hususlarında işbirliği yapacağımızı; hangi iktidardan gelirse gelsin, eğitim ve halk karşıtı her türlü siyasal uygulamanın karşısında olduğumuzu bildiririz.”

İKİ DERNEĞİN YÖNETİM KURULLARI



Haberler


Panathinaikoslu Samet 19 Mayıs paylaşımı nedeniyle kadro dışı bırakıldı

Memurlar 24 saatlik greve gitti

Tutuklu dokuz göçmen serbest bırakılıyor

DEB Partisinden Makedon azınlık üyelerine ziyaret

GTGB’nin kır koşusu için kayıtlar başladı

‘Yunanistan Midilli Adası’ndaki tarihi camileri restore etmiyor’

Erdoğan Miçotakis ziyaretini değerlendirdi

Atina’da Yerapetritis – Şükri görüşmesi

İskeçeli soydaşlar Ketenlik’teki hatim etkinliğine akın etti

Büyükelçi Erciyes Korfu Adası’ndaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti

Dev derbinin galibi Fenerbahçe

Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi