Anasayfa


20-02-2020
“Azınlığın dini ve eğitim özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara son verilmeli”
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, azınlığın din ve eğitim özerkliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalara son verilmesini istedi.
20 Şubat 2020 Perşembe

Yunanistan Eğitim Bakanı Niki Keremeos’un İstanbul ziyareti sırasında yaptığı açıklama ve temaslara değinen ABTTF, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. ABTTF’nin açıklaması şöyle:

“Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos, 14 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’da yaşayan Rum Ortodoks azınlığının dini ve eğitim kurumlarını ziyaret etti. Zapyon, Zoğrafyon ve Fener Rum Lisesi’ni ve ardından Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni ziyaret eden Bakan Karameos, burada Patrik Bartholomeos ve Kutsal Sinod üyeleri ile görüştü. Bakan Karameos, Patrikhane ziyaretinde, ‘Helenizm burada (Türkiye’de) kilise ve okullarımız sayesinde ayakta duruyor’ açıklamasında bulunurken, Rum Ortodoks okullarını ziyaret etme nedenlerinden birinin de bu konuda net bir mesaj vermek olduğunu ifade etti.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, ‘Bizlerde de aynı Rum Ortodoks azınlığında olduğu gibi Türk azınlık okullarımız ve müftülüklerimiz Türklüğümüzün teminatıdır. Ancak ülkemiz Yunanistan, anavatanımız Türkiye’nin Rum Ortodoks azınlığına yönelik olumlu uygulamalarına tam zıt şekilde müftülüklerimizi sıradan bir devlet dairesine dönüştürerek seçtiğimiz müftülerimizi tanımamakta, ana dilimiz Türkçe’nin öğretildiği okullarımızı kapatmaktadır. Batı Trakya Türk toplumu olarak antlaşmalarla garanti altına alınmış olan din ve eğitim özerkliğimizi ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara derhal son verilmesini talep ediyoruz’ açıklamasında bulundu.”

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup