Anasayfa


27-02-2020
Azınlık temsilcileri Miçotakis’in ziyaretini değerlendirdi
Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Başbakan Miçotakis’in Gümülcine ziyaretini GÜNDEM’e değerlendirdi.
27 Şubat 2020 Perşembe

AHMET İBRAM
“AZINLIK SORUNLARININ TOPLANTIDA DUYULMASI TABİİ Kİ İYİ OLURDU”


GÜNDEM’in sorunlarını yanıtlayan Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in bölgeye yakın bir ilgi duyduğunu ve sorunlarla samimi bir şekilde ilgilendiğini söyledi. İbram, “Azınlık sorunlarının toplantıda duyulması ve gündeme gelmesi tabii ki çok daha iyi olurdu. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde Başbakanla yapacağımız özel toplantıda bu sorunları ayrıntısıyla ele alma imkanı buluruz.” dedi.

Ahmet İbram şu ifadelere yer verdi: “Gümülcine’de başbakanın katılımıyla yapılan toplantıyı bildiğim kadarıyla Esnaf ve Sanatkarlar Odası organize etti. Beni de onlar davet etti. Yaklaşık iki saat süren bir toplantı oldu. Öğrendiğim kadarıyla toplantıda 18 kurum ve kuruluş vardı. Bu kurumların başkanlarının neredeyse tamamı çıkıp konuştu ve sorunlarını aktardılar. Başbakana taleplerini dile getirdiler. Başbakan da kısa kısa notlar aldı. En sonunda da önemli konulara ve taleplere başbakan cevap verdi. Azınlığımızın sorunlarının da toplantıda duyulması elbette ki gerekiyordu. Azınlık sorunlarının toplantıda duyulması ve gündeme gelmesi tabii ki çok daha iyi olurdu. Oraya davet edilen kurum ve kuruluşlarla ilgili olarak ben bir cevap veremem. Çünkü toplantıyı biz organize etmedik. Toplantıdan sonra sayın başbakanla bir konuşmam oldu. Azınlık konularıyla ilgili olarak seçim öncesinde söylediklerini hatırlattım ve azınlık sorunlarıyla ilgili ne düşündüğünü sordum. Kendisi bana, azınlıkla ilgili olarak özel bir ajandasının olduğunu, bizleri en kısa zamanda Atina’ya davet edeceğini ve azınlığı ilgilendiren sorunları detaylarıyla ele alacağını söyledi. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde Başbakanla yapacağımız özel toplantıda bu sorunları ayrıntısıyla ele alma imkanı buluruz.”

ÇİĞDEM ASAFOĞLU
“AZINLIK YOK SAYILMIŞTIR”


Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, başbakan ile bölgedeki sivil toplum kuruluşları yöneticileriyle yapılan toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gazetemize konuşan Asafoğlu, “Gümülcine’nin merkezinde bir toplantı yapılıyor. Toplantıya bölgedeki kurum ve kuruluşlar davet ediliyor. Başbakan bu kurum başkanlarından bölgenin sorunlarını dinliyor. Ancak bunların arasında bir azınlık kuruluşu yok. Bir kişi bile azınlık sorunlarını anlatmıyor. Azınlığın sorunları duyulmuyor. Bu olay kesinlikle kabul edilemez. Bu olay azınlığın yok sayılmasıdır. Bu bölgede sorunları olan, bu sorunlara çözüm önerileri bekleyen, talepleri ve beklentileri olan bir azınlık toplumu var. Başbakanın katılımıyla yapılan ve bölgemizin sorunlarının ele alındığı toplantı yarım kalmıştır.” diye konuştu.

HÜSEYİN ESAT
“RODOP İLİNDEKİ EN BÜYÜK TOPLULUĞUN SORUNLARI DUYULMADI”


Rodop ilindeki en büyük kooperatif olan Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Başbakanın ziyareti sırasında yapılan toplantıya kendilerinin davet edilmediğini söyledi.

Bu buluşmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığını bilmediklerini ifade eden kooperatif başkanı Esat şöyle konuştu: “Toplantıyı kim yaptı, kim düzenledi bilmiyoruz. Bizi bu toplantıya davet eden olmadı. Doğrusunu isterseniz biz bir beklenti içindeydik. Bizi de böyle bir toplantıya davet ederler diye düşündük. Hatta bundan emindik. Eğer meslek kuruluşları, odalar falan davet edilecekse, binlerce üyesi olan kooperatifimizin davet edilmemesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Başbakan bizim bölgemize her gün gelmiyor. 40 yılda bir ülkenin başbakanı şehrimize geliyor ve bu ilin en büyük ve en çok üyeye sahip meslek kuruluşu bu toplantıya çağrılmıyor. Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi’nin çok büyük çoğunluğu azınlık insanından oluşmaktadır. Fakat bizim kuruluşumuz ve tütün üreticisi sadece azınlığın değil, Rodop ilinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ve bu toplantıda binlerce tütün üreticisinin sorunlarını anlatacak kuruluş davet edilmiyor. Bunun en azından ayıp olduğuna inanıyoruz. Çok yanlış bir hareket oldu. Rodop ilindeki en büyük insan topluluğunun sorunları duyulmadı. Toplantıda ayrıca hiçbir azınlık probleminin dile getirilmemesi de çok yanlış. Hiçbir azınlık temsilcisine söz verilmemesi de doğru değil. Biz azınlık olarak veya tütüncü olarak bu memleketin insanı değil miyiz?”

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı