Anasayfa


02-03-2020
Sisilianos: “İskeçe Türk Birliği davası ülkenin imajı açısından önemli”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Prof. Linos Aleksandros Sisilianos, Yunan Meclisi’nde oluşturulan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Takip Komisyonu”na, Batı Trakya’daki Türk azınlık derneklerinin davalarıyla ilgili bilgi verdi.
2 Mart 2020 Pazartesi

Komisyonda yaptığı konuşmada, İskeçe Türk Birliği (İTB) ve diğer azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararlarına değinen Sisilianos, azınlık dernekleri davalarının ülke açısından önemli ve zor davalar olduğunu söyledi. İTB davasının 2008 yılında karara bağlanan eski bir dava olduğunu hatırlatan Sisilianos, kendisinin 2011’de göreve geldiğini kaydetti.

Meclisin, medeni usül kanununun 758. maddesini değiştirerek, AİHM’de dava kazanan İTB ve diğer derneklere iç hukuka yeniden başvurma hakkını verdiğini söyleyen Sisilianos şöyle devam etti: “Bu dava hala devam eden bir dava. Görebildiğim kadarıyla Mart ayında Yargıtay’da görüşülecek. Yargıtay üyesi yargıçlarla bu konuyu görüştük. Bu konu hakkında uluslararası çerçeveyi ve konuyla alakalı uluslararası parametreleri çok iyi biliyorlar. Hür iradelerine dayanarak karar vereceklerini düşünüyorum. Uluslararası çerçeve şu şekilde. Her 23,5 yılda bir gelen Avrupa Konseyi Yunanistan Dönem Başkanlığı 18 Mayıs 2020 tarihinde başlıyor. Bu dava, Yunanistan Yargıtay Mahkemesi’nde Mart ayında görüşülecek. Karar, muhtemelen Yunanistan’ın dönem başkanlığı sırasında çıkacak.”

37 YILDIR OLMAYAN TABELANIN YERİNDE OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

İTB’nin fiilen faaliyette olan bir dernek olduğunu söyleyen AİHM Başkanı Sisilianos’un, 1983 yılında polisler tarafından sökülen dernek tabelasının ise hiçbir zaman indirilmediğini iddia etmesi dikkat çekti.

Derneğin 1982 yılında yasaklandığını ifade eden Sisilianos, söz konusu dernek isminin toplum açısından kabullenilmesi zor bir isim olduğu görüşünü dile getirdi. Sisilianos, “Bu kararın azınlık tarafından taktik anlamda öne çıkartılması tesadüf değildir” ifadesine yer verdi.

Sisilianos, meclisteki “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Takip Komisyonu”nda yaptığı konuşmada, “Siyasi meseleleri bir yana bırakıyorum. Çerçeve gerçekten zor. Bütün mesele bu davayı yeniden açacak mıyız ve sonuç itibarıyla bu derneğin yeniden dernekler kütüğüne kaydedilmesine resmi olarak izin verilecek mi? Çünkü 1982 öncesinde uzun yıllar boyunca bu dernek resmi olarak dernekler kütüğünde vardı. Şu anki konu bu. Yargıtay Mahkemesinin ne yapacağını göreceğiz. Bu karar muhtemelen Yunanistan’ın Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı’na rastlayacak. Ve bu dönem başkanlığı sırasında bazı meseleler ortaya çıkartacak veya çıkartmayacak. Konu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde görüşülecek, yani büyükelçiler düzeyinde. Büyük ihtimalle bakanlar toplantısında da görüşülecek. Bu konu gündeme gelecek. Artık bu olay ülkenin imajı açısından hangi anlama geliyorsa.” ifadelerini kullandı.

Sisilianos, davanın 2008 yılında karara bağlanan eski bir dava olduğunu hatırlatarak, “Şimdi bütün mesele Yargıtay Mahkemesi’nin ne yapacağı ve hangi yöne doğru hareket edeceğidir.” dedi.

Haberler


Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’