Anasayfa


19-03-2020
Τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
Κρίση σαν και την σημερινή σε συνθήκες ειρήνης δεν έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά τον πόλεμο.
19 Mart 2020 Perşembe

Πρόκειται για κρίση υγειονομική με προεκτάσεις κοινωνικές, εργασιακές και σίγουρα οικονομικές που αγγίζουν το σύνολο σχεδόν των συνανθρώπων μας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή το βάθος και την ένταση του φαινομένου της πανδημίας του κορωνοϊού γι’ αυτό και οι συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά μέτρα ύψους 2 δις ευρώ για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθούν μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που κλείνει τις επιχειρήσεις και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 41.000 απολύσεις ενώ την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι όσες απολύσεις γίνουν μετά τις 18 Μαρτίου θα είναι άκυρες. Πρόκειται για ένα τσουνάμι στην αγορά εργασίας που αν συνεχιστεί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Τη ίδια στιγμή τα σύνορα της Ελάδας έχουν κλείσει για όλους τους μη Ευρωπαίους πολίτες ενώ από την Κυριακή κλείνουν και όλα τα αεροδρόμια με προορισμό από και προς το εξωτερικό. Είναι απολύτως επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών λοιμοξιολόγων, να παραμείνουμε στα σπίτια μας και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας καθώς και για όσους έρχονται από το εξωτερικό να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι θα διατεθούν από εθνικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων καθώς η Ελλάδα εντάχθηκε για πρώτη φορά μετά το 2015 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο, αυτό συνεπώς δεν θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και γι’ αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.

Είναι προφανές ότι μέσα στον κυκεώνα αυτής της κρίσης οφείλουμε να παραμείνουμε όρθιοι, ψύχραιμοι και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και το αίσθημα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας ο οποίος υποφέρει περισσότερο και βρίσκεται δίπλα μας.

Όλο αυτό το κακό οφείλει να μας βρει περισσότερο ενωμένους με πίστη στις δυνάμεις του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Να τιμήσουμε όπως πραγματικά τους αξίζει τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας που εργάζονται νυχθημερόν για να μας κρατήσουν όρθιους και υγιείς.

Να μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο αγαθό του κοινωνικού κράτους είναι αναντικατάστατο απέναντι σε κάθε ιδέα κατάργησης ή αντικατάστασής του από κοινωνικά συστήματα που υπηρετούν την κοινωνική αδικία και περιορίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup