Anasayfa


20-03-2020
Miçotakis yeni ekonomik önlemler açıkladı
Başbakan Miçotakis, dün akşam (19 Mart Perşembe) halka sesleniş konuşmasında 10 milyar euroluk ekonomik paket açıkladı. Paskalya ikramiyesi, doktor ve sağlık çalışanlarına prim açıklamasında bulundu. 800 euroluk ödeneğin de süresinin uzatıldığını söyledi.
20 Mart 2020 Cuma

Koronavirüs salgını nedeniyle dün akşam (19 Mart Perşembe) televizyondan halka seslenen Başbakan Miçotakis piyasayı rahatlatacak önemli ekonomik açıklamalarda bulundu.

Miçotakis, “Devlet bütçesi revize ediliyor. Dolayısıyla, halihazırda başlatılmış olan 3.8 milyarlık önlemlere ek olarak, ekonominin desteklenmesi için devlet bütçesinden yaklaşık 3 milyar daha tahsis edilecek. Ve en azından bir o kadar da ESPA programının yeniden düzenlenmesinden tahsis edilecek. Yani, mevcut finansal araçlardan işletmelere ek likidite sağlama tahminleri olmadan yaklaşık 10 milyardan bahsediyorum.” dedi.

“Sonuç olarak, daha düşük bir ciro ile faaliyet göstermeye devam eden işletmelerde çalışanları da kapsayacak şekilde, 800 euroluk olağanüstü maaşın nisan ayının sonuna kadar uzatıldığını açıklayabilirim.” ifadelerini kullanan Miçotakis, söz konusu önlemin sadece faaliyetlerini askıya alan şirketleri değil, özel sektörde çalışanların büyük çoğunluğunu kapsadığını söyledi.

Devletin söz konusu kişilerin sigorta primlerini de karşılayacağını duyaran Miçotakis, 800 euroluk yardımdan tüm serbest çalışanların yararlanacağını ve bu kesimin katkı (isfora) ödeme yükümlülüğünün askıya alınacağını ifade etti.

“Ayrıca, 1 Mart’tan düne kadar işten çıkarılan veya istifa etmek zorunda bırakılan herkese 800 euro verilecek. Herşeyden önce krizden ilk ve en ağır şekilde etkilenenlere dikkat ediyoruz.” ifadelerini kullanan Miçotakis, Paskalya priminin de işverenler tarafından çalışanlara tam olarak ödeneceğini belirtti.

Miçotakis, kahraman olarak nitelendirdiği doktor ve sağlık çalışanlarına da Paskalya ikramiyesi verileceğini açıkladı.

“Ülkemizde kimse bu macera bitene kadar yalnız kalmayacak” ifadesini kullanan Miçotakis, öncelikli hedeflerinin insan sağlığını korumak olduğunu söyledi.

ZOR GÜNLER ÖNÜMÜZDE

Zor günlerin önümüzde olduğuna dikkat çeken başbakan, vatandaşlara birlik ve sorumluluk çağrısında bulunmayı da ihmal etmedi. Diğer ülkelere göre daha erken önlem alındığını, ancak bu önlemlerin sonuçlarının nasıl olacağını bilmediklerini söyleyen Miçotakis, “Önümüzdeki haftalar ülkemiz için de beliryeci olacak.” dedi.

Ülkenin bu zor günlerinde sağlık alanında bağışlarda bulunanlara teşekkür eden Miçotakis, bu sürece dahil olmayanları da sorumluluklarını düşünmeye çağırdı.

YALAN HABERLERE DİKKAT

Vatandaşları sadece resmi açıklamaları dinleyeme davet eden Miçotakis, yalan haberlerin beden ve akıl sağlığına olumsuz etki yarattığına dikkat çekti.

Hükümet tarafından alınabilecek önlemlerin neredeyse tükendiğini söyleyen Miçotakis, herkese evinde kalma çağrısını yineledi. Önümezdeki hafta sonunun sosyal sorumluluğumuzu göstermek için bir fırsat olduğunu söyleyen başbakan, “Mesleki hiçbir yükümlülüğümüz olmadığına göre dolaşmıyoruz! Evde kalarak kitap okuyoruz, müzik dinliyoruz, film seyrediyoruz, sevdiklerimizle, kendi insanlarımızla iletişim kuruyoruz. Bir yürüyüşe ya da tek başımıza koşmaya gidebiliriz. Ve her halükarda bir araya gelmelerden kaçınıyoruz. Neticede, hükümetin dolaşım konusunda daha sert önlemler alıp almayacağı bize ve bizim davranışlarımıza bağlı.”

Avrupa Merkez Bankası’nın uzun bir aradan sonra Yunanistan’ı ilk kez nicel gevşeme programına dahil ettiğine de dikkat çeken Miçotakis, “Nihayet, 10 yıllık krizden sonra, Yunanistan tıpkı diğer Avrupa ülkeleri gibi muamele görüyor. Bu gelişme, reel ekonomi için çok daha iddialı bir destek programı uygulamamızı sağlıyor. Bu dinamik bir programdır ve gelişmelere göre uyarlanacaktır.” ifadelerini kullandı.


Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup