Anasayfa

30-03-2020
Yunan solunun sembol ismi Manolis Glezos yaşamını yitirdi
Yunan solunun sembol isimlerinden "milli kahraman" ve yazar-politikacı Manolis Glezos hayatını kaybetti.
30 Mart 2020 Pazartesi

Atina'da, tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında vefat eden Glezos'un ölümünün kalp yetmezliğine bağlı olduğu belirtildi.

Glezos, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya’nın Yunanistan’ı işgali sırasında, Atina'da tarihi Akropolis tepesindeki Nazi bayrağını indirmişti.

Yunanistan'da, 1967-1974 Albaylar cuntası döneminde mücadele veren Glezos, yaşamının 12 yılını hapishanelerde geçirmiş, 4 yıl sürgün yaşamış ve 3 kez de ölüme mahkum edilmişti.

"AP'NİN EN YAŞLI ÜYESİ"

Glezos, 2014 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Radikal Sol İttifak Partisi (SİRİZA) listesinden katılmış ve 430 bin oyla "AP'nin en yaşlı üyesi" seçilmişti.

Eski Sovyetler Birliği’nce "Lenin Barış Ödülü'ne layık görülen Glezos, Atina'da yayımlanan sol "Avgi" ve "Rizospasti" gazetelerinde uzun yıllar yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu.

NAZIM HİKMET'E ŞİİR ARMAÄžAN ETMİŞTİ

Nazım Hikmet, Glezos 1950’de ölüm cezasına mahkum edildiğinde, kararın infaz edilmemesi için kendisi için bir şiir yazmıştı.

Glezos da 2013’te "Lirik Şarkılar (Nekiiai Odai)" şiir kitabında Nazım Hikmet’e bir şiir armağan etmişti.


Haberler


Başkonsolos Ünal ve Ticaret Ataşesi İren’den Trakya İşadamları Derneği ziyareti

Yerlikaya ile Hrisohoidis görüştü

Yerapetritis: “Arnavutluk’taki Yunan azınlığın hakları Yunanistan için öncelikli konudur”

İskeçe’de kontrollü park cezası artırıldı

İskeçe’de dehşet verici olay: Zehirlenen 14 kedi ölü bulundu

Batı Trakya’dan 6 sporcu Fenerbahçe’nin radarında

Trafik kazaları elektronik uygulamayla takip edilecek

2026 bütçesi meclisten geçti

Özgür Ferhat: “2026 bütçesi halkı değil, ayrıcalıklı zenginleri koruyor”

Trakya Tarım Kooperatifi 2026 üretim yılı kayıtlarına başladı

İskeçe Müftülüğünün Dini İlimler Sohbetleri aralıksız sürüyor

Gençlik Buluşmaları’nın konuğu Başkonsolos Aykut Ünal oldu