Anasayfa


05-04-2020
Tayinli müftü naibinin dayatma girişimine tepki!
Devlet tarafından Gümülcine Müftü Naibi olarak tayin edilen ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın müftü naibi olarak olarak tanımadığı Cihat Halil, halkın iradesi olmadan Rodop ilindeki bazı camilere imam tayin ediyor. Tayinli müftü naibinin söz konusu girişimleri azınlığın tepkisine neden oldu.
5 Nisan 2020 Pazar

Devlet tarafından Gümülcine Müftü Naibi olarak atanan Cihat Halil, Gümülcine Harmanlık Mahallesi sakinlerinin rızası olmadan mahalledeki camiye yeni bir din görevlisi atadı. Cihat Halil’in bir diğer atamayı da Şapçı Hamidiye Camii’ne yaptığı ortaya çıktı. Halil’in bu eylemleri Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı arasında tepki çekti. Her iki camide de görev yapan imam olmasına rağmen ve bölgedeki azınlık insanını böyle bir talebi ve rızası olmadan yapılan görevlendirme şaşkınlık ve tepki yarattı.

CAMİ İMAMI SOSYAL MEDYADAN BİLGİLENDİRDİ

Gümülcine Harmanlık Mahallesi’ne din görevlisi atandığı, bu camide 18 yıldır görev yapan imam Nihat Kaplan’ın halkı bilgilendirmek amacıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ortaya çıktı.

Harmanlık Camisi imamı Nihat Kaplan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Elhamdülillah bu ay (Nisan) itibarıyla bu mahalledeki görevimiz 19. seneye girmiş oldu. 18 sene boyunca karınca kararınca bu görevleri yerine getirmeye çalıştık. İmamlık, hatiplik, cenaze, nikah, beş vakit namaz, Kur’an kursu gibi. Paylaşmak istediğim husus şu: 23 Aralık 2019 tarihinde Gümülcine müftü naibi (tayinli) Cihat Halil tarafından elimize ulaştırılan bir mektupla bizi resmi görevlerden (cenaze-nikah gibi) uzaklaştırdığını bildirdi. Yani cenaze nikah işlerini yapmayacaksın diyordu.

Bu arada 23 Aralık’tan bugüne kadar 4 tane cenaze oldu Allah hepsine rahmet eylesin. Hepsini biz kaldırdık. Şimdi de Nisan ayı itibarıyla mahallemize sadece cenaze, nikah işlerini yürütmek için değil, beş vakit namaz hocalığını yapmak üzere bir kardeşimizi tayin ettiğini öğreniyoruz. Siz değerli gençlerimizle bu bilgileri paylaşmak istedim. Çünkü malumunuz bu günlerde çok değerli cemaatimizle ve sizlerle bir araya gelemediğimiz için bu yolu (sosyal medya) seçtik. Umarım sizler bu önemli bilgileri ev halkınızla, komşularınızla, akrabalarınızla paylaşırsınız. Bundan sonraki süreçte kendi aranızda sosyal medyayı kullanarak yapacak olduğunuz istişarelerle siz değerli mahalle insanımız, arkamda dik durdukça ben de acizane bu görevi devam ettirmeyi düşünüyorum. Ama yine de en azından bu sizin camiye gelemediğiniz süreçte size bilginiz olması açısından böyle bir bilgilendirme yapmayı uygun gördüm.”

MAHALLE SAKİNLERİ İMZA TOPLUYOR

Bu arada, Gümülcine Harmanlık Mahallesi sakinlerinin tayinli müftü naibinin uygulaması karşısında harekete geçtiği bildirildi. Mahalle sakinlerinin bir imza kampanyası başlattığı ve kısa bir süre içinde de bunun sonuçlarının bir basın açıklamasıyla duyurulacağı ifade edildi.


Haberler


Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi

Miçotakis: ‘Türkiye ile ilişkilerde olumlu atmosfer devam ediyor’

Büyük Müsellim’deki geleneksel Hıdırellez etkinliği 14 Mayıs’ta

Baran: ‘Kipi Sınır Kapısında özel tedbirler alınacak’

Eyalet Başkanı ve Başkan Yardımcısından doludan zarar gören bölgelere ziyaret

Mikrobiyologlar ülke genelinde greve gitti

GAT’tan ‘Gençlik Bayramı’ etkinliği