Anasayfa


09-04-2020
Al Jazeera İngilizce’de Batı Trakya Türkleri belgeseli
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ve maruz kaldığı ayrımcılıklar Al Jazeera İngilizce televizyon kanalı tarafından gündeme taşındı.
9 Nisan 2020 Perşembe

İngiliz araştırmacı - gazeteci ve program yapımcısı Glenn Ellis ve ekibi tarafından İngilizce yayın yapan Al Jazeera televizyon kanalı için hazırlanan ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığını konu alan belgesel, 8 Nisan Çarşamba gecesi yayınlandı. Belgesel, büyük ilgi uyandırdı.

Şubat ayı sonu ve Mart ayı başında Batı Trakya’yı ekibiyle ziyaret eden gazeteci Glenn Ellis, Rodop, İskeçe ve Meriç illerinde çekimler yapmıştı.

Azınlık kurum yöneticileri, azınlık temsilcileri ve gazetecilerle görüşen ekip, Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı uygulanan ayrımcı politikaları ve baskıları ele aldı. Belgeselde milli kimliğin inkarı, dini özgürlükler alanında yaşanan sorunlar, azınlık eğitimi, örgütlenme özgürlüğü, 19. Madde sorunu ve diğer alanlarda yaşanan haksızlık ve ayrımcılıklar dile getirildi.

Program, “Yunanistan, demokrasinin doğduğu topraklar olarak gurur duyduğu bir üne sahip. Halkla beraber, halk için bir devlet. Ancak Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan Batı Trakya bölgesindeki Türkler onlarca yıldır devlet tarafından ayrımcılığa maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bunu araştırmak için bölgedeyiz.” ifadeleriyle başlıyor.

Al Jazeera İngilizce kanalında “Western Thrace-Contested Space” (Batı Trakya-İhtilaflı Alan) adıyla yayınlanan Batı Trakya Türk Azınlığı’yla ilgili belgeseli aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=1Gv4UlVWsZA&t=1214s



Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret