Anasayfa


10-04-2020
“Ezanı yasaklamaya yönelik bir düzenleme yok”
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden “Paskalya haftasında camilerdeki hoparlörlerden ezan okunacak mı?” tartışmasıyla ilgili olarak milletvekilleri İlhan Ahmet, Hüseyin Zeybek ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif açıklama yaptılar.
10 Nisan 2020 Cuma

İLHAN AHMET

Rodop KİNAL Mmilletvekili İlhan Ahmet, ezanı yasaklamaya yönelik bir düzenleme olmadığını belirtti. İlhan Ahmet son günlerdeki ezan tartışmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Milletvekili İlhan Ahmet’in açıklaması şöyle: “Camilerimizde ezanların hoparlörden okunmasını yasaklayan bir düzenleme yoktur. Bu tür iddialara gerekçe gösterilen Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın son kararı, 12-20 Nisan tarihleri arasında ibadethanelerin içinde yapılan dini ayinlerin ve duaların hopörler ile ibadethane dışına verilmesine yasak getirmektedir.

Yani, ibadet vaktini haber verme ve bireysel ibadete çağırma anlamı taşıyan kiliselerde çalınan çanı ve camilerde okunan ezanı yasaklamaya yönelik bir düzenleme yoktur.

Bakanlık kararının tüm açıklığına karşı, bazı siyasi çevrelerce toplum içinde ‘ezana yasak getirildiği’ şeklinde provokatif algının yayılmaya çalışıldığına şahit olmaktayız.

Yanlış anlaşılmaların ve olası yanlış uygulamaların önüne geçmek için konuyu, bir mektup ile Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kerameos’a ilettiğimi kamuoyunun bilgisine sunmak isterim.

Bakandan, özellikle yerel mülki amirliklere ve müftülüklere gerekli bilgilendirmeyi yapmasını talep ederek, ibadet vaktini bildirme amaçlı çan ve ezanın hoparlörden duyurulmasına yasak getirilmediğinin açıkça ifade edilmesini istedim. Bakanlık kararının kasten yanlış uygulanması durumunda, din özgürlüğüne müdahale edilmiş olacağını hatırlattım.”

Milletvekili İlhan Ahmet’in Eğitim Bakanı ve bakanlığın din işleri genel sekreteri Yorgos Kalancis’e gönderdiği mektup ise şöyle:

Προς Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως
Κοιν: Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή

Κομοτηνή 10-4-2020

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με νεότερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/06.04.2020 – ΦΕΚ Β’1178) προβλέφθηκε ότι «για το διάστημα από 12.04.2020 έως 20.04.2020 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση κάθε είδους ιεροπραξιών και θρησκευτικών τελετών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Εξ αυτού και εκ παραδρομής θεωρώ, στην Θράκη επιβλήθηκε απαγόρευση από τα μεγάφωνα για το Εζάνι (κρατάει 1 λεπτό). Το Εζάνι δεν είναι προσευχή αλλά ούτε είναι και ψαλμός. Πρόκειται απλά για ένα κάλεσμα σε προσευχή.

Όπως και η καμπάνα χτυπά ελεύθερα σε ώρες προσευχής -και το να χτυπά η καμπάνα της εκκλησίας είναι κάλεσμα σε προσευχή προς τους πιστούς της Ορθοδοξίας και δεν απαγορεύτηκε ορθώς η κωδωνοκρουσία - έτσι και το Εζάνι δια μεγάφωνου δεν πρέπει να απαγορευτεί.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μουσουλμάνους συμπολίτες και ομόθρησκους μου στην Θράκη οι οποίοι επιδεικνύουν μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ προς αποτροπή κινδύνων που προκύπτουν από συναθροίσεις σε χώρους λατρείας. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το σύνολο των Τεμενών στην Θράκη παραμένουν κλειστά και δεν διεξάγονται ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός αυτών οι καθιερωμένες ημερήσιες θρησκευτικές τελετές με την παρουσία πιστών.


Προφανώς και το Εζάνι δια μεγάφωνου αφορά σε κάλεσμα προς ατομική προσευχή αφού οι τόποι λατρείας παραμένουν κλειστοί και το γεγονός αυτό τελεί σε γνώση και αποδοχή όλων των πιστών.

Για τους λόγους αυτούς κ. Υπουργέ σας παρακαλώ να εξαιρεθεί το Εζάνι από τις προβλέψεις της οικείας ΠΝΠ ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς την θρησκευτική ελευθερία στον τόπο μας, εντός του πλαισίου πάντοτε των υφιστάμενων συνθηκών.

Με εκτίμηση Ιλχάν Αχμέτ"


HÜSEYİN ZEYBEK: “EZANLAR OKUNMAYA DEVAM EDECEK”


İskeçe ili SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek de yayımladığı açıklamada, bakanlık yetkilileriyle görüştüğünü ve ezanla ilgili bir yasağın olmadığını kaydetti.

Zeybek, ezanlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da okunmaya devam edeceğini söyledi.

Milletvekili Zeybek'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Değerli dostlar bugün de gerek internet sitelerinde ezan okunmayacak diye haberler dile getirilmektedir. Bu gün de Bakanlık yetkilileri ile yaptığım görüşmelerde böyle bir olayın mümkün olmadığını, camilerimizden bugüne kadar olduğu gibi ezanlar okunmaya devam edecektir. Dileğim bu zor koşulların bir an önce geçmesi ve normal şartlara dönmemizdir."


GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF: “EZANLAR HAFİF SESLE HOPARLÖRDEN OKUNACAKTIR”


Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ezanların hoparlörden hafif sesle okunacağını duyurdu.

Müftü İbrahim Şerif şunları ifade etti: "Sn. Milletvekilimizin verdiği bilgiler doğrultusunda 12-20 Nisan tarihleri arasında ezanlar hafif sesle hoparlörlerden okunacaktır. Aksi yanlıştır. Din görevlilerine ve halkımıza duyurulur. Ezan bir ayin değildir. Namaz vakitlerinin duyurusudur. Bilmeyenler olabilir. Bu kanunda ibadethanelerde hoparlörden ayin, seromoni gibi şeylerin yapılmayacağı bildiriliyor. Bu da bizim mevlit törenlerimizin karşılığıdır."

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret