Anasayfa


15-04-2020
YTB yurt dışında koronavirüs karantinasındaki vatandaşları yalnız bırakmıyor
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı ve karantina uygulanan ülkelerdeki Türk vatandaşlarına internet üzerinden düzenlediği canlı konser, eğitim programları ve ünlülerin yer aldığı moral videolarıyla "evde kal" mesajı vermeye devam ediyor.
15 Nisan 2020 Çarşamba



Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı YTB, Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarına bir yandan Kovid-19 salgını nedeniyle bulundukları ülkelerde evlerinden çıkmamaları yönünde çağrıda bulunurken, diğer yandan vatandaşların karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik adımlar atıyor ve karantina sürecinde onların moral bulması için internet üzerinden çeşitli programlar düzenliyor.

YTB'nin bu kapsamda attığı ilk adımlardan biri, vatandaşların virüsten korunmak için hangi tedbirleri alacağına ilişkin bilgi içeren bir duyuru oldu. YTB, sosyal medya hesapları üzerinden yurt dışındaki vatandaşlara yönelik "Lütfen evde kalalım! Bizim için değerlisiniz." sloganıyla paylaştığı duyuruda, onları bulundukları ülkelerde kalabalık ortamlardan uzak durmaya ve resmi uyarıları dikkate almaya çağırdı.

KAMU SPOTU
Ayrıca, YTB (Kovid-19) salgınına karşı "Evde Kal, Hayatta Kal" temasıyla bir kamu spotu da hazırladı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) tavsiye kararı doğrultusunda, RTÜK'ün internet sitesinden de yayımlanan kamu spotu, televizyon kuruluşları aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki Türk vatandaşlarını evlerinde kalmaları için uyarmayı hedefliyor.

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında uyarıcı ve bilgilendirici görseller hazırlayan YTB, bu içerikleri sosyal medya üzerinden Türkçe ile İngilizce, Arapça, Fransızca ve Almanca olarak 4 farklı dilde yayımladı.

Türkiye Bursları ile Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerle hazırlanan "En Güzeli Gönül Selamı" videosu ile de sosyal mesafeye dikkati çeken YTB ayrıca, Türkleri bulundukları ülkede alınan kısıtlama kararlarına ilişkin de bilgilendiriyor.

YTB, ilgili ülkelerde alınan kararlar doğrultusunda açıklanan bireysel ve ticari desteklere yönelik, her ülke için yaklaşık 15 dakikalık bilgilendirme videoları yayımlıyor.

Yurt dışındaki çocukların evde sıkılmamaları için, "YTB Çocuk" internet sitesi üzerinden masal, oyun ve eğlenceli öğretici içerikler de sunan kurum, internet sitesi ve YouTube kanalı aracılığıyla, yurt dışındaki vatandaşların ve soydaşların göç hatıralarını içeren Sandıktaki Fotoğraflar Göç Sergisi'ni de sanal ortamda ziyarete açtı.

MORAL KONSERLERİ
Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkeler ve karantina bölgelerindekiler başta olmak üzere yurt dışındaki Türk vatandaşlarının moral bulması için YTB, "Dünyadaki Türkler Evinizde" sloganıyla internet üzerinden canlı müzik dinletisi programları düzenliyor.

Bu kapsamda ilk konser, Almanya'daki genç yeteneklerden Mozart ödüllü Ali İnsan'la 17 Mart'ta başladı.

Daha sonra bu dijital etkinliğe, 19 Mart'ta piyanist, aranjör ve söz yazarı Karsu Dönmez Hollanda'dan katıldı. YTB’nin YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayımlanan 45 dakikalık konseri 30 bini aşkın kişi izledi.

Dijital konser verenler arasında "Dombra" müziğiyle ünlenen Nogay Türk'ü Arslanbek Sultanbekov, dünyaca ünlü ilk Türk kadın neyzen Burcu Karadağ, O Ses Türkiye Yarışmacısı Melisa Yıldırım, Lübnanlı piyanist Maan Hamadeh, Irak Türkmenlerinden TRT sanatçıları Ahmet Tuzlu ve Ahmet Benle, etnomüzikolog ve kemane sanatçısı Mehtap Demir, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin de yer aldı.

Bu kapsamda bugüne kadar 17 konser düzenlendi. Kardeş ve soydaş akraba topluluklardan birçok sanatçının yer alacağı etkinlikler, canlı olarak "https://youtube.com/yurtdisiturkler" linkinde vatandaşların beğenisine sunuluyor. Kaçıranlar için ise konserler YTB'nin YouTube kanalında erişime açık.

DİASPORA KOVİD-19 DESTEK VE İŞBİRLİĞİ PROGRAMI
YTB, yurt dışındaki Türk vatandaşları ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım faaliyetlerini desteklemek amacıyla, "Diaspora Kovid-19 Destek ve İş Birliği Programı"nı da hayata geçirdi.

Bu kapsamda, Başkanlık tarafından yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve kurdukları STK'lar aracılığıyla "salgınla mücadele iş birliği modelleri" geliştirilecek. Türk vatandaşlarının salgına karşı ülkelerinde yürüttüğü gönüllü faaliyet ve kampanyalara katkı sağlanacak.

Desteklenecek çalışmalar arasında, temininde zorluk çekilen maske, sıvı geçirmez tulum, koruyucu yüz siperi ve dezenfektan gibi sağlık ve hijyen ürünlerinin, kar amacı güdülmeksizin üretimi ve üretilmesine ilişkin gönüllü faaliyetler yer alıyor.

İş birliği programı, Kovid-19'a karşı yürütülecek kampanyalar için grafik, tasarım, seslendirme ve montaj desteğinin yanı sıra salgınla mücadeleye ilişkin yeni fikirlerin ve projelerin hayata geçirilmesini kapsıyor.

ONLİNE AKADEMİLERLE EĞİTİM DESTEĞİ
YTB, yurt dışında yaşayan ve bu süreçte evde kalan gazeteci adaylarını desteklemek amacıyla "YTB Online Medya Akademisi" programı hazırladı. Başvuruları 17 Nisan'da sona erecek program, internet üzerinden 19-23 Nisan'da düzenlenecek.

Medya sektörüne ilgi duyan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen yurt dışındaki gençlere yönelik düzenlenen programda medya okur yazarlığı, yeni medya uygulamaları, dijital çağda gazetecilik konuları başta olmak üzere birçok teorik ve uygulamalı içerik yer alacak.

Yurt dışındaki genç vatandaşlar için ayrıca, 18-21 Nisan'da "Online Kişisel Gelişim Akademisi" programı da başlayacak.

Kişisel Gelişim Uzmanı İhsan Ataöv yönetiminde düzenlenecek eğitimler, katılımcıların elektronik posta adresine iletilecek link üzerinden verilecek.

SINIRDA BEKLEYEN TIR ŞOFÖRLERİNE YARDIM
YTB, Avrupa'dan Türkiye'ye dönen tırların Kovid-19 salgını nedeniyle alınan sağlık tedbirlerinden dolayı sınır kapılarında kuyruk oluşturması üzerine, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nin yürüttüğü çalışma kapsamında sınırda bekleyen tır şoförlerine de destek veriyor.

YTB ve Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği iş birliğinde, sınırda bekleyen şoförlerin başta gıda malzemesi olmak üzere temel ihtiyaçları karşılanıyor.

VAKIF VE STK’LARLA İŞ BİRLİĞİ
YTB, yurt dışındaki Türk vakıf ve sivil toplum kuruluşlarıyla da temaslarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, Türkiye'ye nakledilen ilk cenazelerin Hollanda'dan gelmesi nedeniyle YTB, Hollanda Diyanet Vakfıyla, Hollanda'da vefat eden vatandaşların Türkiye'ye nakli konusunda iş birliği yürüttü.

Ayrıca, Almanya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile Köln Merkez Camiinde Miraç programı düzenlendi ve program YTB Youtube hesabından canlı olarak paylaşıldı.

Öte yandan, YTB, yurt dışında koronavirüse yakalanan vatandaşlara ulaşarak moral desteği de veriyor. Yurt dışında koronavirüsten dolayı vefat eden vatandaşların yakınlarıyla da iletişime geçiyor.

ÜNLÜLERDEN MORAL VİDEOLARI
Müzisyen Rafet El Roman, YTB'nin düzenlediği farkındalık kampanyası kapsamında, dünyanın dört bir yanındaki Türk vatandaşlarına evlerinde kalmaları için yeni bestesi "Evinde Kal" ile seslendi.

Müzisyenin YTB aracılığıyla kamuoyu ile paylaştığı yeni şarkısının videosu, ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Kampanyaya, İtalya'nın Milan takımı kadrosunda bulunan milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu da katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının ve YTB'nin kurumsal sosyal medya hesaplarından yayımlanan videoda Çalhanoğlu, vatandaşlara, "Birlikte coşacağımız çok güzel gollerimiz olacak. Şimdi evde eski golleri izlemenin tadını çıkaralım. Rakibe top yok, virüse pas yok. Evde kalıyoruz." diye seslendi.

Kampanyaya destek veren yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu da vatandaşlara kendilerini riske atmamalarını söyleyerek, evde sanatla vakit geçirmelerini, "ev tiyatrosu" yapmalarını önerdi.

TÜRKİYE BURSLARI ALAN ÖĞRENCİLER
YTB'nin Türkiye Bursları ile Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrencileri de videolarla Kovid-19 tedbirleri kapsamında bilgilendiren Başkanlık, Türkçe dil öğretim merkezlerinde Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilere yönelik, öğrenim gördükleri yaklaşık 50 TÖMER aracılığıyla uzaktan Türkçe öğretimi faaliyetlerini kısa zamanda başlatmayı planlıyor.

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı