Anasayfa


15-04-2020
Ahmet Faikoğlu: “Ezanla ilgili dayatma kabul edilemez”
Son günlerde hoparlörden ezan okunmasına getirilen kısıtlamalarla ilgili olarak İskeçe eski bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu bir açıklama yayımladı.
15 Nisan 2020 Çarşamba

Açıklamasında azınlığın seçilmiş müftüleriyle, milletvekillerine de seslenen Faikoğlu, din özgürlüğü kapsamında olan ezanın, anayasanın güvencesi altında olduğu için hiçbir bakanlık kararnamesi veya kanunla susturulamayacağını söyledi.

Ahmet Faikoğlu açıklamasında, “Devletin dinimizle diyanetimizle ilgili bu tür kararname çıkarmaya hakkı olmadığı gibi çıkarsa da bunu bizim tatbik etmemiz mecburiyeti bize dayatılamaz. Çünkü Azınlığımızın din hürriyeti ülkemiz Yunanistan Anayasası ile teminat altına alınmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Faikoğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"BATI TRAKYA’NIN SEÇİLMİŞ MÜFTÜLERİNE

Sayın Müftüler;

Batı Trakya’da yıllardır Hristiyan Vatandaşlarımız dini bayramları olan Paskalya’yı kutluyorlar. Zaman geldi biz Müslüman Türkler oruç tutardık, onlar büyük hafta diye vasıflandırdıkları dini günlerinde kilisede ayinlerini yaparken biz de teravih kılıyorduk.

Ezanlar okunur, mevlitler yapılır, tekbirler getirilir kimse kimseden rahatsız olmazdı. Bu sene ne oldu da bizim camilerimizden okunan ezanlarımız pazarlık masasına yatırıldı. Yok mikrofonsuz okunacak, sonradan da mikrofanlar kısık sesli olacak diye tutturdular.

Maalesef bu oyunun başını devletin uyduları olan tayinli müftüler tutturdu, ne yazık siz de bunu kabul ettiniz. Bize bir kanun hükmünde kararname fasılı çıkararak, kiliselerle camilerde cemaat olmasın gerekçeleri döndü dolaştı bizim ezanlarımıza göz diktiler.

Devletin dinimizle diyanetimizle ilgili bu tür kararname çıkarmaya hakkı olmadığı gibi çıkarsa da bunu bizim tatbik etmemiz mecburiyeti bize dayatılamaz. Çünkü Azınlığımızın din hürriyeti ülkemiz Yunanistan Anayasası ile teminat altına alınmıştır.

Sözde virüs yayılacak gerekçeleri gibi saçma sapan bahanelerle oyuna getirildiğinizin farkında mısınız? Bu böyle kabul edildiği gibi bundan sonra bize her sene Paskalya’da ezan seslerini kapatın diyecekler ve akabinde hoparlörleri kaldıracaklar.

SAYIN HÜSEYİN ZEYBEK;

Benim mahalle camimde ezanmatik ile ezan okunuyor. Polis arabası gelerek cami görevlisini arıyor ve ezan seslerinin durdurulmasını istiyor. Durumu bana bildirdiler, kendisine caminin mesul kişisi imamı Ahmet FAİKOĞLU’dur diye polislere söylemelerini istedim ve caminin anahtarlarını da evime getirmelerini teklif ettim.

Bu olay, Müftü Mete’nin hoparlör yazısından sonra oldu. Ardından evime telefon geldi ve telefonda, ‘ben Astinomos karakol amiri Pavlidis’im’ dedi. ‘Sayın Faikoğlu, caminin sorumlusu siz olduğunuzu söylediler’. Kendisine, ‘neden? diye sordum’, ‘hoparlörü kapatın, bakanlık emri var’ dedi.

Kendisine ‘neden?’ diye sordum ve bana, ‘zaten polis Genel Amiriyle Sayın Zeybek Hüseyin anlaştı ve hoparlörlerin kapatılacağı teminatını verdi’ dedi. Müftü Mete adına kapalı kapılar ardında bu pazarlığı sizin yaptığınızı söyledi, ayrıca resmî müftü olan Müftü ‘müsveddesi’ Karar Halil’in yazısından söz etti. Ben de kendisine bu saydıklarınızın hiç bir hareket beni bağlamaz diye cevap verdim.

Bana o zaman, ‘hakkınızda dava açıp sizi tutuklayıp Savcılığa sevk edeceğim. Hoparlörleri kapat’ dedi. Ben de kendisine kapatmayacağımı, siz devlet gibi İtfaiyeye haber edin onlarda kaldıraçlı araç var, gelsinler sende polis amiri gibi minareye çık hoparlörü sök deyince ne diyeceğini şaşırdı.

1 saat sonra İskeçe Emniyet Genel Müdürü telefon açarak o da aynı şekilde benden bunları istedi ve senin milletvekili gibi Mete adına anlaşma yaptığını ve hoporlörlerle ezan okunmayacağının teminatını verdiğinizi söyledi.

Ardından beni de söylediklerini tatbik etmezsem Savcılığa götüreceklerini söyledi. Bende kendisine ne istersen yap, ben kimsenin emri altında çalışmıyorum, 60 senelik din görevlisiyim, yalnız Allah’ın emirlerini tatbik etmekle mükellefim. Ne istersen yap, sen amir olarak zorunlu tutuklama yapabilirsin evde bekliyorum gel beni al. 10 günden beri hala bekliyorum. Ben ne hoparlörleri kapattım ne de sesini kıstım. Harıl harıl günde 5 defa Amine Hatun Camisinde ezanlar okunuyor.
Bu hususla ilgili sen ZEYBEK ve Müftü METE de azınlığımıza bilgi verirseniz memnun olurum.

Ezanlar bizim Batı Trakya da Allah’ın adını andığı gibi, bizim Müslümanlığımızın da varlığını kanıtlıyor. Azınlığımızın da dini ve milli menşei bölünmez bir bütün olduğu için, sizi 3 Türk milletvekili olarak, Türk şehitler abidesine nasıl öneri vererek birlik tahtında imzalayıp abide diktirmişseniz, ezanlar için de ve bu manevi baskıyı ortadan kaldırmak için üçünüzün imzasıyla Başbakan’a derhal bu hususu halletmesi için gerekeni yapması talebinde bulunmanız, Türk Azınlığını memnun edeceği gibi sizi de manevi mesuliyetten kurtaracaktır.”



Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı