Anasayfa


29-04-2020
Şimdi de Ramazan davulu engellenmeye çalışılıyor!
Batı Trakya’da son günlerde ezan sesinin kesilmesi veya hoparlörlerden çıkan sesin kısılmasına yönelik girişimlerden sonra şimdi de Ramazan davulu engellenmeye çalışılıyor.
29 Nisan 2020 Çarşamba

Özellikle Türk ve Yunanlıların birlikte yaşadığı köylerde, iftar ve sahurda çıkan Ramazan davulcusu engellenmeye çalışılıyor. İskeçe iline bağlı İnhanlı ve Sakarkaya köylerinde Ramazan davulcularının polis tarafından uyarılarak, köyde davul çalmamaları istendiği bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, İskeçe’nin Topiros Belediyesi’nin merkezi olan ve Türklerle Yunanlıların bir arada yaşadığı İnhanlı köyündeki Ramazan davulcusu 26 Nisan Pazar’ı 27 Nisan Pazartesi’ye bağlayan gece geç saatlerde polis tarafından yolda durduruldu. Polisin, sahur davulundan dönen genç soydaşı uyardığı ve yaptığı şeyin yasal olmadığını söylediği belirtildi. Polisin, İnhanlı’daki Ramazan davulcusunu 27 Nisan Pazartesi akşamı da arayarak, sahur vaktinde davulla sokağa çıkıp çıkmayacağını sorduğu, kendisini dışarıda görmeleri halinde ceza yazacaklarını söylediği öğrenildi. İnhanlı’daki Ramazan davulcusunun Pazartesi’yi, Salı’ya bağlayan gece sahur vaktinde davulla köye çıkmadığı öğrenildi.

Öte yandan, İskeçe iline bağlı Yaka köylerinden Sakarkaya’daki Ramazan davulcusunun da polis tarafından uyarıldığı ve davul çalmak için dışarıya çıkmamasının istendiği ifade edildi. Ramazan’ın ilk sahuru dışında neredeyse her gece polis ekibinin Sakarkaya’ya geldiği ve davulcuyu uyardığı bildirildi. Polislerin, Ramazan davulcusuna yasal olmayan bir şey yaptığını söylediği kaydedildi. Sakarkaya köyünde 27 Nisan Pazartesi gecesi davulcunun köyde sahur vaktini haber vermek için dolaşmadığı ifade edildi.

Bu arada, 27 Nisan Pazartesi’yi 28 Nisan Salı’ya bağlayan gece, siyah bir aracın İskeçe’nin Yaka bölgesinde Koruköy başta olmak üzere bazı köylerdeki Ramazan davulcularını taciz ettiği, bazı durumlarda davulcuların sahur vaktindeki köy turunu yarım bıraktığı belirtildi.

Söz konusu köylerde mütevelli heyetlerinin, Ramazan başlamadan belediye yönetimleriyle görüştüğü ve Ramazan davulcuları için gereken izinleri aldığı öğrenildi. İskeçe’nin karma nüfusa sahip başka köylerinde de Ramazan davuluyla ilgili benzer sorunların yaşandığı belirtildi.

Bazı köylerde yaşanan Ramazan davulu sorunuyla ilgili olarak İskeçe milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran ile bölgedeki belediye yetkililerinin bilgilendirildiği kaydedildi.

Ramazan davulu, Batı Trakya’daki köylerde yüzyıllardır devam eden bir gelenek olarak biliniyor.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret