Anasayfa


30-04-2020
“Belediye başkanının yaptığı konuşma ve okuduğu şiirden yargılanması hukuk devletinde kabul edilemez”
Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Bursa’da yaptığı konuşmayla ilgili olarak Gümülcine Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi.
30 Nisan 2020 Perşembe

Belediye Başkanı Mümin konuyla ilgili olarak GÜNDEM’in sorularını cevapladı.

Bir belediye başkanının yaptığı konuşma veya okuduğu şiir nedeniyle yargılanmasının hiçbir hukuk devletinde kabul edilemeyeceğini belirten Mümin, sağduyu ve hukukun üstünlüğünün galip geleceğine inandığını söyledi.

“Yunan adaletine güveniyoruz” diye konuşan Önder Mümin, ifade vermeye çağrılmasının ve atfedilen suçların yerel ve ulusal basına sızmasının suçsuzluk karinesi ve Yunan Ceza Kanunu’nun 252. maddesi olan “Soruşturmanın Gizliliği”ne aykırı olduğunu vurguladı.
“Demokrasi, hak ve özgürlükler ilkesinden, azınlık ekseninden ayrılmadık. Dik duruşumuzdan taviz vermedik. Aynı şekilde ilerleyeceğiz.” ifadelerini kullanan Önder Mümin, Lagos ve Lagos gibilere azınlık içinde yardım ve yataklık yapan, bilgi sızdıran siyasetçilerin olduğunu da iddia etti.

İşte Belediye Başkanı Önder Mümin’in GÜNDEM Gazetesinin sorularına verdiği yanıtlar.

GÜNDEM: İfadeye çağrılma süreciyle ilgili olarak bize bilgi verir misiniz? Hangi sebeple ifadeye çağrıldınız?

Önder MÜMİN:
Irkcı, faşist Avrupa Parlamentosu milletvekili İoannis Lagos'un suç duyurusuna istinaden, savcılık emri ile 21 Nisan günü Gümülcine Asayiş Şubeye ifadeye çağrıldım. Kanuni hakkımız çerçevesinde süre talep ederek, 27 Nisan Pazartesi günü yazılı ifademi teslim ettim. İfadeye çağrılma sebebi, Şubat ayında Bursa'da yaptığım konuşma ve okuduğum Necip Fazıl Kısakürek'in “Zindandan Mehmede Mektup” şiirinin suç unsuru teşkil edip, etmediği savcılık nezdinde araştırılıyor olmasıdır. Araştırılan suç unsurları, itham edilen temel suçlar “Halkı Kin ve Düşmanlığa Sevk Etme”, ayrıca “Halkı Suç İşlemeye Teşvik Etme ve Toplum Barışını Bozmaya Teşebbüs” suçlarıydı.

GÜNDEM: Bu konunun bu kadar büyütülmesini, hatta ifadeye çağrılmanızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir belediye başkanının yaptığı konuşmadan dolayı sert bir şekilde eleştirilmesi ve saldırıya uğraması sizce nasıl değerlendirilebilir?

Önder MÜMİN:
Burada yapılmış bir suç duyurusu mevcut. Savcılık bunu araştırmak ile yükümlü. Demokrasinin beşiği ülkemiz Yunanistan'da maalesef aşırı, ırkçı ses ve kesimlere rastlıyoruz. Bu kesimlerin baskılarına maruz kalıyoruz. Yunan adaletine güveniyoruz. Bir belediye başkanının yaptığı bir konuşma ve okuduğu şiirden dolayı yargılanması hiçbir hukuk devletinde kabul edilemez. Ben sağduyunun, hukukun üstünlüğünün galip ve hakim geleceği kanaatindeyim. Ve dosyanın kapanacağını düşünüyorum. Tersi aşırı bir tutum olacaktır.

GÜNDEM: İfadeye çağrıldığınız yerel ve ulusal basındaki haberlerde de konu oldu. Bu hususta ne diyeceksiniz?

Önder MÜMİN:
İfadeye davet edilmem ve bizlere atfedilen suçların yerel ve ulusal basına sızması hem suçsuzluk karinesi, hem Yunan Ceza Kanunu’nun 252. maddesi olan ‘Soruşturmanın Gizliliği”ne aykırıdır. Bu vesile ile bunu medya ile paylaşanlar ve yayınlayan basın hakkında durumu değerlendirip kanuni hakkımızı saklı tutuyoruz. Yıllardır çizgimiz belli. Demokrasi, hak ve özgürlükler ilkesinden, azınlık ekseninden ayrılmadık. Dik duruşumuzdan taviz vermedik. Aynı şekilde ilerleyeceğiz. Karşımıza çıkan engeller bizi ne endişelendiriyor, ne de korkutuyor. Aksine daha da güçlü, daha da kenetlenmiş hale getiriyor. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Maalesef Lagos ve Lagos gibilere azınlık içinde yardım ve yataklık yapan, bilgi sızdıran siyasetçiler mevcut. Bu kişiler siyasi çıkar uğruna değerlerimizi sekteye uğratan, azınlığın yüz karası kişiler. Yeri ve zamanı geldiğinde onlarla da hesaplaşacağımızı unutmamalarını ve bilmelerini istiyorum.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret