Anasayfa


02-05-2020
Azınlık kurumları ezan ve Ramazan davuluna yönelik kısıtlamaları eleştirdi
Batı Trakya Türk Azınlık kurumları, Kovid 19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemleri öne sürülerek, son dönemde camilerde ezanın sesinin kısılması, Ramazan ayının başlamasıyla da Ramazan davuluna engel getirilmesiyle ilgili gelişmeler hakkında açıklama yayımladı.
2 Mayıs 2020 Cumartesi

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği tarafından yapılan açıklamalarda, ezanın sesinin kısılmasına yönelik girişimler kınandı ve söz konusu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi istendi.

İşte azınlık derneklerinin ezanın ve Ramazan davulunun engellenmesine yönelik girişimlerle ilgili yayımladığı açıklamalar.

BATI TRAKYA AZINLIĞI YÜKSEK TAHSİLLİLER DERNEĞİ
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği olarak, 2020 yılı başlarında başlayıp kısa bir süre içerisinde pandemi halini alan Covid – 19 salgınını ve bölgemize olan etkilerini yüksek bir hassasiyetle takip etmekteyiz. Bu çerçevede bizler de ülkemiz Yunanistan’ın verdiği mücadeleye, gerek toplumumuzu bilinçlendirici yayınlar yaparak, gerekse çeşitli bağışlarda bulunarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Aynı hassasiyeti, diğer azınlık kurumlarımızın da gösterdiğine şahit olmaktayız. Bu dönemde Azınlığımız da büyük bir bilinç ve özveriyle hareket etmiş olup, pandemi ile mücadele kapsamında alınan önlemlere azami ölçüde uyum göstermiştir. Geçtiğimiz dönemde uygulamaya başlanan camilerimizde cemaatle namaz kılma yasağını, üzülerek de olsa, bilimsel gerçeklere dayandığından dolayı kabullenmişizdir. Ancak son dönemlerde ilginç, anlamsız, hiçbir mantığa sığmayan ve hangi odaklar tarafından dayatıldığı belli olmayan bir uygulamaya gidilmiş olup şehirlerimizde ve köylerimizde yüzyıllardır okunan ve bunca yıldır kimseyi rahatsız etmeyen ezan seslerinin içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında tartışma konusu haline getirildiğine ve Covid-19 salgınıyla mücadele bahane edilerek, ezanların okunduğu mikrofonların ayarlarıyla oynamaya dönük haksız ve hukuksuz girişimlere şahit olmaktayız.

Son günlerde, kendilerini ‘’yetkili’’ olarak tanıtan bazı sivil kişiler, camilerin imam ve müezzinlerini ziyaret ederek, minarelerden okunan ezan sesini rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle kısmaları yönünde telkinde bulunuyorlar. Bu şekilde müezzinler üzerinde baskı kurulmaya ve tedirgin edilmeye çalışılmaktadır. Diğer taraftan, iftar ve sahur vaktini davulla duyuran gençlerimize yönelik engellemeler de yaşanmaktadır.

Salgınla mücadele dolayısıyla camilerimizin kapalı tutulduğu hassas bir dönemde yapılan bu müdahaleler toplumumuzun tüm kesimlerinde rahatsızlık ve endişeye yol açmaktadır. Salgınla mücadelede ezan ve davul sesinin ne gibi bir ilgisi bulunduğunu anlamak mümkün değildir. Din ve ibadet özgürlüğüyle de bağdaşmayan bu durum kabul edilemez. Hatta Granada gibi 500 yıldır ezan okunmayan bir kentte bile salgınla mücadelede halkın moralini yükseltmek için ezan okunurken, Batı Trakya’da bunun engellenmeye çalışılması hiçbir mazeretle de açıklanamaz.

Manevi değerlerimizi hedef alan bu girişimleri reddediyor, bu psikolojik yıldırma girişimlerinin bir an önce son bulması için tüm makamları göreve davet ediyor, inanç hürriyetimize saygı duyulmasını beklediğimizi tüm dünya kamuoyuna duyuruyoruz.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
Bir süredir Koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde alınan önlemleri bahane ederek Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın dini ve kültürel değerlerine saldırılmasına tanık olmaktayız.

Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin arttırıldığı Mart ayının sonlarında ezan sesinin kısılması veya susturulmasıyla başlayan haksız, ayrımcı, İslamofobik ve ırkçılığa varan uygulamalar, Ramazan ayıyla birlikte de devam ederek, "susturma" ve "sesi kısma" saplantısı bu kez Ramazan davuluna yansıdı.

Ezanın, vakit namazının geldiğini haber veren bir hatırlatma olduğu gerçeği ortadayken, onu bir toplu ibadet gibi gösteren anlayış en hafif tabirle provokasyon peşindedir. Paskalya yortusu boyunca Hıristiyan hemşerilerimiz nasıl ki kiliselere gidememiş ve toplu ayinlere katılamamışsa, yaklaşık on günden bu yana Ramazan ayını idrak eden Müslümanlar da camilerde teravih namazı kılamamakta, mukabeleler yapılamamakta, halkımız toplu iftarlarda bir araya gelememektedir. Ancak bunun bir mecburiyet olduğunun farkındayız ve fertlerin ve toplumun sağlığı için bu durumun anlayışla karşılanması gerektiğinin ve bu konuda bilim adamlarının uyarı ve tavsiyelerine utmamız gerektiğinin bilincindeyiz.

Hal böyleyken salgınla mücadele önlemleriyle uzaktan yakından alakası olmayan ezanın sesini kısmak, ezanı susturmak veya Ramazan davuluna engel olmak, bunu yapan kişileri korkutmak veya tehdit etmek demokrasiyle, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmadığı gibi, ülkemiz Yunanistan'ı İslamofobik ve insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı devlet konumuna getirir. İskeçe Türk Birliği olarak ifade etmek isteriz ki; Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu'nun dini ve kültürel değerlerine karşı yapılan saldırı ve kısıtlamalar hiçbir surette kabul edilemez. Dolayısıyla bu tür engellemelere yetkililerin derhal son vermesini beklediğimizi vurgularız.

Ezanın veya Ramazan davulunun sesini kısmak isteyenler, ülkelerinin demokrasi ve insan hakları alanındaki sesini kıstıklarını akıldan çıkarmamalıdır.

GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİ
Covid – 19 salgınıyla mücadele kapsamında içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde, salgın bahane edilerek toplumumuzun yüzyıllardır sahip olduğu inanç ve geleneklerine yapılan müdahale asla kabul edilemez.

Batı Trakya Türk toplumu Corona virüs ile mücadelede ülkemiz Yunanistan’ın aldığı önlemlere azami ölçüde uyum göstermiştir. Fakat son dönemde hiçbir mantığa sığmayan ve kaynağı belli olmayan bir uygulamaya gidilmiş olup şehirlerimizde ve köylerimizde yüzyıllardır okunan ezan seslerinin içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında tartışma konusu haline getirildiğine ve salgınla mücadele bahane edilerek, ezanların okunduğu mikrofonların ayarlarıyla oynamaya dönük haksız ve hukuksuz girişimlere şahit oluyoruz. Diğer taraftan, iftar ve sahur vaktini davulla duyuran gençlerimize yönelik engellemeler de yaşanmaktadır.

Manevi değerlerimizi hedef alan bu girişimleri reddediyor, inanç hürriyetimize saygı duyulmasını beklediğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Haberler


Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği