Anasayfa


04-05-2020
“Davulcu sorunu bitiyor, ezan sesi normale dönüyor”
Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırılması 4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren başlarken, Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet bu süreçte azınlığı ilgilendiren konularla ilgili bir açıklama yaptı.
4 Mayıs 2020 Pazartesi

Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalaycis ile yaptığı görüşmede kendisine verilen bilgileri kamuoyuyla paylaşan İlhan Ahmet, sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte Ramazan davulcuları konusundaki sorunun ortadan kalkacağını ve ezanın sesinin kademeli olarak yeniden normal seviyeye çıkacağını belirtti.

İlhan Ahmet’in açıklaması şöyle:

“Covid-19 pandemisiyle mücadele için ülkemizde alınan tedbirlerde yeni bir döneme girmek üzereyiz. Bu kapsamda hayata geçirilecek özellikle Azınlığımızı doğrudan ilgilendiren bazı yeni düzenlemeler hakkında Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’yla bir kez daha görüştüm. Bakanlık Genel Sekreteri Yorgos Kalaycis tarafından milletvekili olarak şahsıma verilen bilgiler şu doğrultudadır;

1) 4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde serbest dolaşım hakkı geri gelecektir. Bu kapsamda, köylerimizde Ramazan davulu çalacak kişiler (2-3 kişilik grup şeklinde), normalde olduğu gibi izin almadan dolaşma hakkına sahip olacaktır.

2) 4 - 17 Mayıs tarihleri arasında cami hoparlöründen duyurulan ezan sesi kademeli olarak arttırılacak, 17 Mayıs’tan sonra ise ezanlar, camii hoparlöründen normaldeki ses düzeyinden duyurulmaya başlanacaktır.

3) 17 Mayıs Pazar gününe kadar toplu ibadete kapalı kalacak olan camilerde imam, vakit namazlarını kendi başına kılabileceği gibi diğer kişiler ise vakit namazları dışında bireysel olarak (cemaat olmadan) namaz kılabilecektir. Yani, bu esaslar dahilinde camiler bireysel ibadete açılmış olacaktır.

4) 17 Mayıs Pazar gününden sonra ise tüm ibadethanelerle birlikte camiler de toplu ibadete açılacaktır. Buna göre, sosyal mesafenin korunması kuralının gereklerini yerine getirecek şekilde (iki kişi arası 1,5 m mesafe olmak üzere 10 m² ye 1 kişi) cemaat ile namaz kılınabilecektir. (Örneğin 200 m² lik bir camii ya da mescitte 20 kişi birlikte namaz kılabilecektir.)

Haberler


Şiir yarışmasında derece giren Ayça için okulunda tören düzenlendi

Türk ve Yunan kültür bakanları ’Romeo ve Juliet’i birlikte izledi

Kacır Selanik’te soydaşlarla görüştü

Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada