Anasayfa


06-05-2020
Anaokulunda İngilizce’nin yanı sıra Türkçe talebi
Batı Trakya Türk Azınlık kurumları, anaokulu eğitimine dahil edilecek İngilizce’nin yanı sıra Türkçe’nin de yer almasını talep etti.
6 Mayıs 2020 Çarşamba

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yayımlayan DEB Partisi, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği, Türkçe’nin de anaokullarına dahil edilmesi talebinin dikkate alınmasını istedi.

Azınlık kurumları, Eğitim Bakanlığı’nın "Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri" adı altındaki pilot uygulama kapsamında İngiliz dilinin yanı sıra azınlığın yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında Türk dilinin de aynı yaratıcı faaliyetlerle öğretilmesi talebini dile getirdi.

Azınlık kurumları tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklama şöyle:

“1923 Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Azınlığımızın eğitim özerkliği ve hakları, bahsi geçen antlaşmanın 40. ve 41. Maddelerinde yerini bulmuştur. Ancak antlaşmanın imzalandığı tarihte anaokulu eğitimi henüz ülkelerin eğitim sistemleri içinde olmadığından bu husus açık bir şekilde azınlığımıza kendi dilinde eğitim hakkı tanıyan maddelerin içinde yer almamıştır. Ancak 40. Madde de azınlığa harcamaları kendilerince yapılmak üzere, her türlü okul ve benzeri öğretim ve eğitim kurumları kurma, yönetme, denetleme ve buralarda kendi dillerini özgürce kullanma hakkı verilmiştir. İlk defa 3518/ 2006 sayılı yasa ile başlatılan zorunlu anaokulu eğitimi için, azınlığın Türkçe-Yunanca eğitimi verecek anaokulları açmasına müsaade edilmemiştir.

Azınlığımız 2010 yılından bugüne kadar antlaşmadan doğan bu eğitim hakkını ileri sürerek, azınlık eğitim sistemi içerisinde çift dilde Türkçe Yunanca eğitim verecek anaokulu talebini defalarca dile getirmiştir. Avrupa Birliği (AB) içerisinde çift dilli eğitim veren sayısız anaokulu olduğu gerçeğinden de hareketle, hem Lozan Antlaşması’ndan elde edilen bir eğitim hakkı hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nden doğan bir hak olarak azınlığımızın bu talebi ivedilikle Yunanistan’ın yetkili makamlarında artık karşılık bulmalıdır.

Tüm bunların ışığında Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Taslak Kanunu ve özellikle ilgili Kanunun 2. Maddesi ‘Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri’ ile ilgili olarak yapılan istişarede Azınlık kurumları olarak şunları talep etmekteyiz:

Seçilmiş pilot okullarda, İngilizce dilinde çeşitli faaliyetlerin organize edilmesi ve uygulanması şeklinde tasarlanan 2. madde, çok dilliliğin bebeklik/okul öncesi döneminden temelinin atılmasına/sağlamlaşmasına katkıda bulunan olumlu bir eğitimsel adımdır.

Bununla birlikte, Azınlık tarafından ifade edilen hassasiyetler de göz önüne alınarak bu uygulamaya azınlığın yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında yer verilmesi ve İngiliz Dilinin yanı sıra Türk Dilinin de aynı yaratıcı faaliyetlerle öğretilmesi talebimizi yetkili bakanlığa iletmek isteriz.

İki dilli anaokullarının kurulması konusunda uzun yıllardır süregelen talebimize ek olan bu talebimizin bu kez yetkililer tarafından dikkate alınacağını ümit ediyoruz.”

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret