Anasayfa


28-05-2020
Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ilk ziyaretini Batı Trakya’ya gerçekleştiriyor
Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ilk yurt içi ziyaretini Batı Trakya bölgesine yaptı.
28 Mayıs 2020 Perşembe

Sakelaropulu üç günlük Batı Trakya ziyaretine 28 Mayıs Perşembe (bugün) itibariyle başladı. Ziyaretine İskeçe ilinden başlayan Cumhurbaşkanı, belediyesi binasında yerel yöneticiler ile görüştü. Cumhurbaşkanına, hükümet adına Makedonya – Trakya Bakanı Theodoros Karaoğlu eşlik ediyor.

İskeçe ziyaretinde “yasalar önünde eşitlik” vurgusu yapan ve bölgenin Müslüman ve Hıristiyanların uyum içinde yaşadığı örnek bir bölge olduğunu söyleyen Sakelaropulu’nun, azınlık temsilcileriyle görüşmemesi dikkat çekti.

İskeçe Belediye binasında kendisine fahri hemşehrilik nişanının verildiği törende konuşan Sakeralopulu, Trakya’nın Müslüman ve Hristiyan vatandaşların birlikte huzur içinde yaşadığı, yasalar önünde eşitlik ilkesinin uygulanması konusunda örnek bir bölge olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, bölgenin çok kültürlülük özelliğinin Trakya için önemli bir avantaj olduğunu, Trakya’nın jeopolitik açıdan da bir köprü görevi gördüğünü söyledi.

Koronavirüs salgını hakkında da görüşlerini açıklayan Sakelaropulu, Trakya’da Müslüman olsun Hristiyan olsun tüm halkın gerekli hassasiyeti gösterdiğini ve önlemlere uyduğunu belirtti.

Kendisinin kökenlerinin de Trakya’dan (Stavrupoli) olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, ilk resmi yurtiçi ziyaretini bölgeye yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“HRİSTİYANLAR VE MÜSLÜMANLAR DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN BİR KÜLTÜR MOZAYİĞİDİR”

İskeçe Belediyesi binasındaki törenin ardından Cumhurbaşkanı Sakelaropulu Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Gökçepınar köyünde bulunan devlet ortaokulu ve lisesini ziyaret etti. Burada öğrenci ve öğretmenler tarafından yöresel kıyafetler ve çiçeklerle karşılanan Sakelaropulu, bölgenin çok kültürlülüğünün değerlendirilmesi gereken bir zenginlik olduğunu söyledi. Bölgedeki sorunları bildiğini belirten Cumhurbaşkanı, çocukların okulu erken yaşta terk etmek zorunda kaldığını, erkeklerin çalışmak için Avrupa’ya gittiğini, bu sebeple de büyük bir yük altına giren kadınların sosyal hayata yeterince dahil olamadığını belirtti.

“İki din mensupları, karşılıklı saygı ve vatana sevgi ile barışçıl ve yapıcı bir şekilde bir arada yaşıyor.” diyen Sakelaropulu, bu durumun önemli bir kültür ve gelenek mozayiği olduğunu belirterek, bu mozayiğin İskeçe’nin ve bölgenin geliştirilmesi için doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gökçepınar’daki devlet ortaokulu ve lisesi ziyareti sırasında okul öğrencileri ve öğretmenlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı’nı İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis ve Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin karşıladı.

Bu arada, Sakelaropulu devlet ortaokul ve lisesine sembolik olarak üç adet laptop hediye etti.

Öte yandan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve İskeçe Azınlık Ortaokul Lisesi Encümen Heyeti 27 Mayıs Çarşamba günü yayımladıkları açıklamalarla, Cumhurbaşkanı Sakelaropulu’yla görüşmek istediklerini dile getirdiler.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret