Anasayfa


29-05-2020
Cumhurbaşkanı Sakelaropulu Gümülcine’deydi
Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, üç günlük Batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine’deydi.
29 Mayıs 2020 Cuma



Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, üç günlük Batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine’deydi. Sakelaropulu burada yaptığı konuşmada, “Farklı bir kültüre sahip bir şehir, kültürlerin ve dinlerin buluşma yeri, Yunanlı erkek ve kadınların, Hristiyanların ve Müslümanların eşsiz bir hazinesidir.” ifadelerini kullandı.

Gümülcine ziyaretine anıta çelenk bırakarak başlayan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, ardından tarihi Çanaklio köşküne geçti. Cumhurbaşkanı burada Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aggelos İlaridis tarafından kapıda karşıladı. Milletvekilleri İlhan Ahmet, Evripidis Stilyanidis ve Dimitris Haritu ile Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios, Başkan Yardımcıları Ahmet İbram, Nikos Çalikidis, Makedonya-Trakya Bölgesi Emniyet Müdürü Pashalis Siritudis, Maronya-Gümülcine Metropoliti Panteleimon, İskeçe, Maronya-Şapçı, Yassıköy ve Kozlukebir belediye başkanları da cumhurbaşkanını karşılayanlar arasında yer aldı.

Sakelaropulu konuşmasında, Batı Trakya’nın Yunanistan’a katılımının 100. yıl kutlamalarına katılmayı çok arzu ettiğini, ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle bunun mümkün olamadığını dile getirdi.

Sakelaropulu şunları söyledi: “Yaşadığımız zor zamanlarda, milli bayramlar bize ilham veriyor ve bize hiçbir şeyin bağışlanmadığını öğretiyor. Bir insana ve herhangi bir halka, kendi idealleri için, kendi ulusal ve sosyal özgüveni için savaşmazsa hiçbir şey hediye edilmez.

Bu 100 yıl boyunca Trakya önemli zorluklarla karşılaştı. Doğu Trakya ve Küçük Asya’dan gelen göçmenlerin sorunsuz yerleşmesinden ve 1923’te Yunanistan ile Türkiye arasında Nüfus Değişimi Anlaşması imzalandıktan sonra, zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamanın yanı sıra, bölgenin coğrafi koşulları bölgedeki sınırlarımızın koruyucusu olarak size özel bir rol verdi.

Trakya’da, Avrupa’da benzeri olmayan farklı dinlerin uyumlu bir birlikteliği oluşturuldu ve uygulanıyor. Kalkınma alanında da önemli adımlar atıldı. Bölgedeki şehirler gelişti, ekilebilir arazi çoğaldı, büyük bir üniversite kuruldu ve birçok işletme faaliyet göstermek için uygun bir yer buldu. Trakya, büyük potansiyeli ve avantajları olan ülkenin bir bölgesidir. Ancak şu anda Yunanistan’ın ve Avrupa’nın en geri kalmış bölgelerinden biridir. Bölgedeki kronik sorunlara ek olarak, ekonomik kriz gelirleri azalttı, işyerleri kapandı, gençler göç etti, sanayi üretimi ve ticaret ciddi şekilde zarar gördü.

Coğrafi konumu ve dışa yansıyan karakteri Trakya’nın avantajıdır. Bu doğru kullanılırsa, yüzyıllar boyunca oynadığı rolü bir kez daha oynayacaktır. Bu bölge önemli kara ve deniz yollarının kavşağında insanların hareket ettiği, fikirlerin ve barışçıl bir şekilde farklı kültürlerin bir arada barındırıldığı bir bölgedir. Bu nedenle, ülkenin kalkınma planında Trakya için özel bir bölüm ayrılması ulusal bir önceliktir. Coğrafi konumdan, servet üreten kaynaklardan ve nüfusun çok kültürlü özelliklerinden yararlanılacak bir mirastır. Trakya, refah, ilerleme ve gelişime giden yolu bulmalıdır. Yasalar önünde eşitlikle Yunan Müslümanları vatandaşların sosyal, ekonomik ve politik sürece katılımı sağlanmalıdır.”

İskeçe’nin Stavrupoli bölgesinden olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Sekelaropulu, Trakya’nın çok kültürlü karakterinin Yunanistan için zenginlik olduğuna inandığını söyledi. Her iki dinin barış ve yapıcı bir şekilde karşılıklı saygı ve vatana sevgi içerisinde bir arada yer aldığını kaydeden Sakelaropulu, Hıristiyan ve Müslümanların bir kültür ve gelenek mozaiği oluşturduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Sakelaropulu’ya, Gümülcine Belediyesi tarafından düzenlenen törende “fahri hemşehri” ünvanı verildi.

Sakelaropulu, Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği üç günlük ziyaretin sonuncu gününde memleketi Stavrupoli’ye geçecek.



Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret