Anasayfa

03-06-2020
Nikos Filis: "Anaokulundaki çocuklar anadillerinde eğitim görmelidir"
Eski Eğitim Bakanı ve SİRİZA Partisi Milletvekili Nikos Filis, Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin, Trakya'da azınlık nüfusunun yoğun olan bazı bölgelerdeki anaokullarında pilot olarak hayata geçirilen ikinci dil uygulamasını iptal etmesini eleştirdi.
3 Haziran 2020 Çarşamba

Sözkonusu uygulamanın YDP'nin ırkçı yaklaşımına kurban edildiğini kaydeden Filis, "Anaokulundaki öğretmenin yanına Türkçe'yi bilen bir yardımcı koymuştuk. Yunanca bilmeyen azınlık çocuklarını kazanmak için yaptığımız bir uygulamaydı. YDP bunu iptal etti." diye konuştu.

Eğitim Bakanlığı tarafından diyalog sürecine sunulan eğitimle ilgili yasa tasarısı raportörü ve eski bakan Nikos Filis tasarı hakkında görüşlerini dile getirdi. Eğitim Bakanı Niki Kerameos tarafından hazırlanan ve diyaloğa açılan yasa tasarını eleştiren Filis, öğretmen sendikalarının ve eğitim camiasının gerçekleştirdiği eylemlerle yeni düzenlemeye tepkilerini dile getirdiklerini hatırlattı. YDP hükümetinin devlet için ucuz, fakat aileler için pahalı bir eğitim sistemi istediğini söyleyen Filis, sözkonusu yasanın eğitim sistemini iyileştirmekten çok uzak olduğunu vurguladı. Yasa tasarısıyla ilgili diyalog ve istişare sürecine katılan 5 bin kişinin büyük çoğunluğunun tasarıyı olumsuz bulduğunu ifade eden Nikos Filis, tam gün eğitiminin durdurulmasının da yanlış olduğunu ve çok sayıda ailenin mağdur olduğunu dile getirdi.

"ANAOKULU ÖÄžRETMENİNİN YANINA TÜRKÇE BİLEN BİR YARDIMCI KOYMUŞTUK, YDP İPTAL ETTİ"

İngilizce'nin ikinci dil olarak anaokullarına getirilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Filis, uzmanların görüşüne göre çocukların anaokullarında anadillerinden başka bir dili öğrenmemesi gerektiği görüşünde olduklarını kaydetti. "Ülkedeki tüm pedagoji bölüm başkanları da aynı görüşü dile getirdi. Sayın bakan bu uzmanları dinlemek ve dikkate almak istemiyor mu?" ifadelerine yer veren Nikos Filis Batı Trakya Türk Azınlığı'nı ilgilendiren konulara da değindi. Filis, Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin Trakya'daki anaokullarındaki ikinci dil uygulamasını iptal etmesini eleştirdi. Sözkonusu uygulamanın YDP'nin ırkçı yaklaşımına kurban edildiğini kaydeden Filis, "Anaokulundaki öğretmenin yanına Türkçe'yi bilen bir yardımcı koymuştuk. Yunanca bilmeyen azınlık çocuklarını kazanmak için yaptığımız bir uygulamaydı. YDP bunu iptal etti." diye konuştu.

Haberler


Rodop ilinde muhasebe büroları 10-21 Ağustos’ta kapalı olacak

EEDA: Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü zedeleyen yapısal sorunlar sürüyor

Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri 21-23 Ağustos’ta yapılacak

Selanik’teki Trakya Futbol Kulübü yeni sezon hedeflerini belirledi

’Herkes İçin Turizm 2026-2027’ programı için başvurular başladı

Lena Zevgara, Sazlıca sahilinde sahne alacak

Rodop ilinde yangın alarmı: Ormanlara giriş yasaklandı

DMT Eyaletinde LED dönüşümü: 30,9 milyon euroluk tasarruf

Yunanistan-Türkiye Hackathonu için başvurular başladı

Sekiz yılda 480 bin dönüm yok oldu

Eski tip kimliklerle yurt dışı seyahati sona erdi

14. GAT Gençlik Festivali’nde Gümülcine tek yürek oldu