Anasayfa


04-06-2020
Dolu ve şiddetli yağmurdan zarar gören çiftçi için destek istedi
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe ilinde yaşanan dolu yağışının tarım ürünlerine verdiği zararın karşılanmasını istedi.
4 Haziran 2020 Perşembe

Zeybek, Tarım Bakanlığı’na yönelik sorusunda, 31 Mayıs Pazar günü İskeçe ve Bulustra (Avdira) belediyelerinde meydana gelen şiddetli dolu ve yağmurun tarım arazilerine zarar verdiğini ve hayatı olumsuz etkilediğini belirtti.

Milletvekili Zeybek sorusunda şunları kaydetti: “Etkili olan dolu yağışı Mizanlı ve Yenice bölgesinde birçok ürüne ciddi zarar verdi. Dolu yağışının, 250 ile 300 dönümlük tütüne zarar verdiği tahmin ediliyor. Ekimi esas olarak haşlama yöntemi ile yapılan ve daha sonra tarlaya nakledilen tütünün Avdira Belediyesi’nin belirli bölgelerinde hasatın %50 - %60'ının yok olduğu tahmin edilirken, olumsuz hava şartlarının diğer birçok ürüne de zarar verdiği görülmüştür.

Özellikle tarım üreticilerinin, devletin herhangi bir desteği olmaksızın, mahsullerinin tamamen yok edilmesine yol açan bu zor koşulların üstesinden gelmesi beklenmektedir. Yaşanan bu tarz olumsuzluklar sonrasında tarım üreticilerinin mümkün olan en hızlı ve kısa sürede zararlarının telafi edilebilmesi için devlet mekanizmasının ve ELGA'nın anında müdahale etmesi, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan olumsuz hava şartlarının tarım ürünlerine verdiği zararlar ile başa çıkmak için özel bir plan oluşturmak son derece önemlidir.”

İskeçe ilinin koronavirüs salgınından en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu ve ekonominin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Zeybek, “Bütün bunların yanında, İskeçe bölgesinin Covid-19 salgınından en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu ve yerel ekonomisinin son derece olumsuz etkilendiğini dikkate almalıyız. Bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri, özellikle yüksek epidemiyolojik yükü olan bölgelerde tarımsal üretim olmakla birlikte, tütün üreticilerinin de herhangi bir ekonomik destek almadığı da unutulmamalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Zeybek, tarım bakanına şu soruları yöneltti:

- Mahsullerin zararını kaydetmeye yönelik prosedürleri en kısa zamanda başlatmayı düşünüyor musunuz?

- İklim değişikliğinin ürünler üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik bir plan oluşturulmasını teşvik etmek için ne gibi girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?

- Bölgedeki en önemli ürün olan tütün üretimini desteklemek için ne gibi girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?
- İskeçe bölgesinin Covid-19 salgınından en çok etkilenen bölgeler arasında bulunması ve birçok belediyede uzun süre katı karantina uygulanması neticesinde, etkilenen alanlardan biri de tarımsal üretimdir. Salgından en fazla etkilenen bölgelerdeki üreticiler için ekonomik destek verilmesi olasılığını göz önünde bulunduruyor musunuz?

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup