Anasayfa


08-06-2020
AK Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını üstlenen Yunanistan’a ayrımcılık uyarısı
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15 Mayıs 2020 tarihinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun on yıllardır sistematik ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.
8 Haziran 2020 Pazartesi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15 Mayıs 2020 tarihinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun on yıllardır sistematik ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

ABTTF tarafından yayımlanan açıklamada, “Yunanistan, 15 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı üstlendi. Altı ay boyunca Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Yunanistan’ın öncelikleri, kamu sağlığının korunması, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygının teminat atına alınması, yargının bağımsızlığı, savunmasız çocukların ve dijital eğitim alanında genç nesillerin haklarının korunması, çevre ve sosyal konular olacak. Dönem başkanlığını 18 Kasım’da Yunanistan’dan Almanya devralacak.” ifadelerine yer verildi.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili açıklamasında, Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun Batı Trakya ziyaretine de değinerek, bu ziyarette azınlığın görmezden gelindiğini kaydetti.

Habipoğlu şunları dile getirdi: “Kasım 2020’ye kadar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu Yunan devletince yok sayılıyor, inkar ediliyor. Bunun son örneği Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun 28-30 Mayıs 2020 tarihlerinde Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette yaşandı. Cumhurbaşkanımız, Rodop ilinde çoğunluğu, İskeçe ilinde de neredeyse nüfusun yarısını oluşturan Batı Trakya Türk toplumunu görmezden geldi, bizlerle görüşmedi. Dönem başkanlığı boyunca hukukun üstünlüğünün teminat altına alınmasını öncelik konularından biri olarak belirleyen Yunanistan, buna tamamen aykırı bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhinde aldığı kararları 12 yıldır ısrarla uygulamıyor. Sürekli ‘demokrasinin beşiği’ olmakla övünen ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarını derhal uygulamasını ve Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine tam saygı göstermesini talep ediyor, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı olarak üstlendiği önemli görevin kendisine yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket etmesini bekliyoruz.”

Haberler


Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

"Romeo ve Juliet" Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’