Anasayfa

09-06-2020
Yunanistan ve İtalya MEB anlaşması imzaladı
Yunanistan ve İtalya, İyon Denizi'nde iki ülke arasında Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladı.
9 Haziran 2020 Salı



Yunanistan Dışişleri Bakanlığında, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio tarafından imzalanan anlaşma sonrasında basın toplantısı düzenlendi.

Dendias, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında varılan anlaşmanın, aslında Yunanistan ile İtalya arasında kıta sahanlığı ile ilgili 1977'de imzalanan anlaşmanın devamı olduğunu belirterek, yeni anlaşmayla MEB alanlarındaki adaların haklarının belirlendiğini söyledi.

Söz konusu anlaşma ile Yunan balıkçıların haklarının güvence altına alındığını savunan Dendias, "Bu önemli bir gelişme, tarihi bir gün." dedi.

Dendias, Yunanistan'ın arzusunun tüm komşularıyla uluslararası deniz hukuku temelinde deniz bölgelerini belirlemek olduğunu belirterek, "Bu konuda BM'nin deniz hukuku ile ilgili sözleşmesi tümüyle temel oluşturuyor. Deniz bölgelerinin belirlenmesi geçerli anlaşmalarla başarılır, Türkiye-Saraj anlaşması gibi dayanağı olmayan anlaşmalarla ve tek yanlı sunulan koordinatlarla değil." ifadelerini kullandı.

Libya konusuna değinen Dendias, Libya'da, Yunanistan'ın BM aracılığıyla siyasi bir çözüm bulunmasından yana olduğunu savunarak, Atina’nın, Mısır'ın bu konudaki girişimini desteklediğini belirtti.

Di Maio da, dış politika konusunda İtalya ve Yunanistan arasında yakın bir iş birliği bulunduğunu söyledi.

Dendias ile görüşmesinde, Avrupa Birliği (AB) ile ilgili konuların yanı sıra Yunanistan'ın normalleşme adımları kapsamında sınırlarını açma kararı aldığı ülkeler arasına İtalya’nın bulunmaması konusunu konuştuğunu belirten Di Maio, Dendias'ın kendisine haziran sonuna kadar sınırlarını İtalya'ya yeniden açacağı konusunda teminat verdiğini söyledi.

Öte yandan, Yunan basınındaki haberlerde, Yunanistan ve İtalya arasında imzalanan anlaşmanın üç temelde gelişmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Buna göre, ilk aşamada iki ülke arasında MEB anlaşması imzalanacak ve daha sonra taraflar arasında İtalyan balıkçıların Yunan kara sularındaki faaliyetlerinin devam etmesini güvence altına alacak ek bir sözleşme imzalanacak. Ardında da Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarması durumunda İtalyan balıkçıların endişelerini karşılayacak bir tasarı Atina ve Roma tarafından ortaklaşa hazırlanarak Avrupa Konseyine sunulacak.

Haberler


İskeçe’de dehşet verici olay: Zehirlenen 14 kedi ölü bulundu

Batı Trakya’dan 6 sporcu Fenerbahçe’nin radarında

Trafik kazaları elektronik uygulamayla takip edilecek

2026 bütçesi meclisten geçti

Özgür Ferhat: “2026 bütçesi halkı değil, ayrıcalıklı zenginleri koruyor”

Trakya Tarım Kooperatifi 2026 üretim yılı kayıtlarına başladı

İskeçe Müftülüğünün Dini İlimler Sohbetleri aralıksız sürüyor

Gençlik Buluşmaları’nın konuğu Başkonsolos Aykut Ünal oldu

Topsidis, Cumhurbaşkanı Tasulas ile görüştü

Karacaoğlan davası ertelendi

Memurlardan bütçe protestosu: 24 saatlik grev

İskeçe’deki çiftçilerden şehir meydanında eylem