Anasayfa


15-07-2020
Gümülcine belediye meclisinden Ayasofya bildirisi
Gümülcine Belediye Meclisi, Ayasofya müzesinin camiye dönüştürülmesi kararıyla ilgili olarak bildiri yayımladı. Bildirinin 13 Temmuz Salı günü yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle alındığı vurgulandı.
15 Temmuz 2020 Çarşamba

Belediye meclisinin bildirisinde, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine karşı olunduğunu kaydetti. Bildiride “mabet” olarak nitelendirilen Ayasofya’nın, Ortodoks Hristiyanlığın ekümenik sembolü olduğu belirtilerek, yapının aynı zamanda dünya kültür mirasının bir parçası olduğu ifade edildi. Ayasofya’nın 1985 yılında UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine alındığı hatırlatılan bildiride, Türkiye’nin de 1972 yılında dünya kültür mirası eserlerini korumayı öngören anlaşmayı imzaladığı dile getirildi. Gümülcine belediye meclisinin açıklamasında, söz konusu değişikliklerin Ayasofya’nın yapısında değişikliklere yol açacağı iddia edildi.

Oybirliğiyle alındığı açıklanan bildiride, Türk hükümetinden Ayasofya’yı tam olarak ve eksiksiz bir şekilde koruma altına alması; UNESCO anlaşması uyarınca, Türkiye’nin eser karşısındaki sorumluluklarını yerine getirmesi istendi. Bildiride son olarak insanlığın eseri olarak nitelendirilen Ayasofya ile ilgili olarak Türk hükümetinin son anda dahi olsa tarih karşısında gerekli sorumluluğu üstlenmesi talep edildi.

Gümülcine belediye meclisinin Ayasofya ile ilgili bildiri kararının alındığı toplantıya hiçbir azınlık mensubu meclis üyesi katılmadı.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor