Anasayfa


16-07-2020
Hemitli’de minareye saldırı!
İskeçe iline bağlı Hemitli köyündeki tarihi caminin minaresi bir gece içinde tahrip edildi.
16 Temmuz 2020 Perşembe

Uzun yıllardan bu yana kullanılmayan ve tadilat izni de verilmeyen Hemitli camii minaresindeki şerefenin kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yıkılmak istendiği belirtildi. Olayın, Ayasofya tartışmalarının yoğunlaştığı günlerde yaşanması dikkat çekti.

İskeçe ili Bulustra (Avdira) Belediyesi’ne bağlı Hemitli köyündeki tarihi caminin minaresindeki şerefenin büyük kısmının yıkıldığı öğrenildi. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Hemitli’deki olayla ilgili olarak GÜNDEM’e konuştu.

Müftü Mete şunları söyledi: “İskeçe’nin güney bölgesinde yer alan Hemitli köyümüzde tarihi bir camimiz var. Uzun yıllardır kullanılmayan, ibadete kapalı olan ve önemli ölçüde harabeye dönmüş bir cami. Bundan 3 – 4 yıl önce camide gerekli onarımları yapmak üzere bir inşaat izni çıktı. Tamirata başladık. Çatıyı temizledik. Duvarları tamir etmeye başladık. Derken, o dönemin tayinli müftüsü şikayette bulunmuş ve tamir işinin durdurulmasını talep etmiş. Nitekim onarım işi, gerekli izin olmasına rağmen durduruldu. Onarım olayı durdurulduğu için minare için de bir tamir veya iyileştirme imkanı olmadı.”

MİNARENİN ŞEREFESİ TAMAMEN YIKILMAK İSTENDİ

Bölgedeki soydaşların geçtiğimiz günlerde kendileriyle irtibata geçerek minarenin ve şerefenin son durumunu aktardıklarını kaydeden İskeçe Müftüsü Mete, “Ayasofya ile ilgili açıklamaların yapıldığı günden hemen sonra bölgedeki soydaşlardan gelen haberler oldu. Minarenin şerefesinin büyük bölümü yıkılmış. Bu durum da sabah saatlerinde soydaşlar tarafından fark edilmiş. Cami de, minare de dışarıdan gelebilecek kişilerin müdahalesine açık. Duvar veya kapı falan yok. İsteyen herkes camiye veya minareye girebilir. Ne yazık ki tarihi caminin minaresine yapılan bir müdahale var. Şerefenin büyük bölümü yıkılmış durumda. Şu anda minare yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak şerefedeki taşlar birbirine demir kemerle bağlı olduğu için şerefenin tümünü yıkamamışlar. Eski bir yapı olduğu için, yapılan saldırıdan sonra şu anda da şerefe olmadığı için minarenin içine su girecek ve bir önlem alınmazsa minare yıkılacak. Öncelikle tarihi camiye ve minareye yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Bu tür olayların tekrar edilmemesini umuyoruz. Caminin tamir edilmesi için mütevelli heyetinin dilekçesi var. Bir an önce Hemitli camisinin kurtarılması için devletin tamir iznini vermesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor