Anasayfa


16-07-2020
Stilyanidis: “Karasularımızı 12 mile çıkarmaya hazırız”
Yeni Demokrasi Partis (YDP) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Yunanistan karasularını 12 mile çıkarmaya hazır olduklarını söyledi.
16 Temmuz 2020 Perşembe

Geçmişte eğitim bakanı ve dışişleri bakan yardımcısı olarak da görev yapan YDP Rodop milletvekili, Thema Radyosu’nda gazeteciler Nikos Felekis ve Babis Kutras’a konuştu.

“Türkiye’nin, egemenlik haklarımızı korumak için askeri olarak da hazır olduğumuzu bilmesi gerekir.” ifadesini kullanan Stilyanidis, “Türkiye’nin ne yaparsa yapsın bizim karasularımızı 12 mile çıkarmaya ve Münhasır Ekonomik Bölge için koordinatları açıklama konusunda hazır olduğumuzu anlaması gerekir. Ayrıca egemenlik haklarımızı savunmak için askeri olarak da hazır olduğumuzu bilmesi gerekir.” ifadelerini kulandı. Stilyanidis, Yunanistan’ın Türkiye’yi diplomatik mücadele alanına çekmesi gerektiğini savundu.

Evros bölgesindeki göçmen hareketliliğiyle ilgili soruya da yanıt veren Stilyanidis, “Evros bölgesinde farklı türde bir başarıya imza attık. Hep birlikte komşu ülke tarafından göçmen hareketliliğinin araç olarak kullanılmasını engelledik. Türkiye sabit bir şekilde Neo Osmanlıcı bir strateji izliyor.” dedi.


Ayasofya konusuna da değinen Evripidis Stilyanidis şunları kaydetti: “Erdoğan şu anda Kemal Atatürk’ün hayaletiyle mücadele ediyor. Onun çok önemli üç mirasını iptal etmeye çalışıyor. Bunların birincisi Lozan Antlaşması. Irak, Suriye ve Ege’de cepheyi kırarak Lozan Antlaşmasına meydan okuyor. İkinci olarak Montrö Anlaşması. Bu anlaşmaya göre boğazlar uluslararası geçit olarak değerlendiriliyor. Üçüncüsü de Ayasofya. Ayasofya, uluslararası alanda Hristiyanlığın hassasiyet gösterdiği bir konu. Ancak bu konuda yanlış yapıyor. Çünkü Osmanlı’nın merkezinde diğer din ve mezheplere hoşgörü var.”

Stiyanidis, “Bu konunun ikili bir konu haline getirilmemesi gerekir. Konuyu uluslararası kuruluşlar nezdinde güçlendirmemiz gerekir. Avrupa Birliği de yaptırımlar konusunda hazırlıklı olmalıdır.” dedi.

Ayasofya’ya karşı “Atatürk’ün Selanik’teki evinin statüsünün değiştirilmesi” önerisiyle ilgili olarak da görüşünü açıklayan Stilyanidis, “Bu yaklaşım öfke yüklü bir yaklaşım olabilir, ancak gerçekçi olarak bir cevap niteliğinde olamaz. Biz somut olarak ve akıllıca cevap vermeliyiz.” dedi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmayla ilgili olarak ise Stilyanidis, anlaşmanın Türkiye ile Libya arasında değil, Trablus arasında imzalandığını ve anlaşmanın Libya meclisi tarafından onaylanmadığını iddia etti. Stilyanidis son olarak Türk lirasının değer kaybettiğini, turizmin kötü gittiğini ve Türkiye’nin bölgede yalnızlaştığını öne sürdü.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor