Anasayfa


23-07-2020
Savunma Bakanı Panayotopulos ve Amerikan Büyükelçi Pyatt Dedeağaç’taydı
Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, 23 Temmuz Perşembe sabahı ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile birlikte Dedeağaç’a geldi.
23 Temmuz 2020 Perşembe

Panayiotopulos, 22 Temmuz Çarşamba günü ABD’den Dedeağaç limanına gelen dev gemiden askeri mühimmatların indirilmesi törenine katıldı.

ABD’ye ait askeri araçlar, Dedeağaç’tan NATO’nun “Atlantic Resolve 2020” askeri tatbikatı için demiryolu ile Avrupa’nın ve Balkan ülkelerinin güney doğusuna sevk edilecek. Tatbikatın Romanya merkezli olacağı açıklandı.

Bu arada kargo gemisiyle Dedeağaç’a çok sayıda araç gereç ve askeri mühimmat geldiği bildirildi. Basında çıkan haberlere göre, Endurance Vehicle Carrie nakliye şirketine ait gemide; 101. ABD Hava Kuvvetleri Tugayı’ndan (101 CAB) silahlar, 50 Black Hawk helikopteri, 4 Chinooks, 25 Apache ve 1.800’den fazla tekerlekli araç ve konteynır bulunuyor. 101. ABD Hava Kuvvetleri Tugayı’nın (CAB) toplam gücü yaklaşık 2.000 personelden oluşuyor.

Öte yandan Amerikan askeri birliklerinin Dedeağaç’a gelmesi ve Dedeağaç Limanı’nın 150. yılı nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyat ve Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos da katıldı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ PYATT AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Büyükelçi Pyatt Dedeağaç’ta Atina Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “tartışmalı sular” ifadesini yorumlaması istenen Büyükelçi Pyatt, “Söz konusu ifadenin bir bölge hakkında birden çok ülkenin talep ortaya koyduğu bölgeler için kullanıldığını söylemek isterim.”dedi. Amerika’nın diğer ülkeler arasındaki deniz sınırlarıyla ilgili anlaşmazlıklar hakkında taraf olmadığını vurgulayan Pyatt, ülkeleri bu tür sorunları diyalog ve uluslararası hukuk yoluyla çözmeleri konusunda cesaretlendirdiklerini söyledi.

Büyükelçi Pyatt şu ifadelere yer verdi: “Bir çok kez söyledim. Bugün de tekrarlayacağım. ABD uluslararası deniz hukukunun prensiplerine uymaktadır. Buna göre adalar da, ki buna Meis (Kastelorizo) adası da dahildir, aynen anakaradaki herhangi bir bölge gibi aynı kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge hakkına sahiptir.”

Büyükelçi Pyatt Dedeağaç’taki etkinlikte yaptığı konuşmada ise ABD ve Avrupa’nın, Türkiye’ye bölgede gerginliğin artmasına neden olan hareketlerden kaçınması gerektiği yönünde mesaj verdiğini kaydetti.

SAVUNMA BAKANI PANAYOTOPULOS
Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ise ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaki düzeltmeden sonra, tüm bu olayda sorunun Türkiye’den kaynaklandığına dair mesaj verdiğini savundu. Panayotopulos, “Sorun Türkiye. İnkar eden taraf Türkiye. Metin de bunu açıkça ortaya koyuyor.” diye konuştu.


Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup