Anasayfa


11-08-2020
8 azınlık okulu daha kapatılıyor!
Yeni eğitim yılının başlamasına kısa bir süre kala, azınlık eğitimi ve azınlık okullarıyla ilgili endişe verici haberler gündeme gelmeye başladı.
11 Ağustos 2020 Salı

Batı Trakya genelinde sekiz Türk azınlık ilkokulunun daha kapatılması karara bağlandı.

Geçen yıllarda çok sayıda azınlık ilkokulu öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılmıştı. Bu uygulamanın devam ediyor olması azınlık içinde endişe ve tepkiyle karşılanıyor.

Son 10 yılda kapatılan azınlık ilkokulu sayısı 87 oldu. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitimle ilgili taleplerine yanıt vermeyen Atina yönetimi, her yıl daha da büyüyen bu sorunun çözümü için bir diyalog sürecinden de uzak duruyor. Bunun sonucu olarak son 20 yıldır, azınlık eğitimi kan kaybetmeye devam ediyor.

Her eğitim yılının başında kapatılan okullar ise kan kaybeden azınlık eğitiminin bir göstergesi haline geldi. Çerçevesi başta Lozan Antlaşması olmak üzere, ikili anlaşmalar ve özel düzenlemelerle belirlenen azınlık eğitiminin özel statüsünü dikkate almadan azınlık okullarının kapatılması tepkiyle karşılanıyor. Ancak azınlığın tepkileri dikkate alınmadan, söz konusu uygulama devam ediyor.

RODOP İLİNDE 4, İSKEÇE VE EVROS’TA 2 OKUL
2020 – 2021 eğitim öğretiminin başlamasına bir ay kala, Batı Trakya genelinde toplam sekiz azınlık ilkokulu kapatıldı.

Kapatılan azınlık ilkokullarından dördünün Rodop ilinde, ikisinin İskeçe ilinde ve diğer ikisinin de Meriç (Evros) ilinde olduğu öğrenildi. Rodop ilinde Uysallı, Bekirköy, Menetler ve Kozlardere köylerindeki azınlık ilkokulları; İskeçe ilinde İlhanlı ve Höyükköy azınlık ilkokulları, Meriç ilinde ise Babalar ve Taşağıl azınlık ilkokulları kapatılıyor.

AYDIN AHMET
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, azınlık okullarının kapatılması kararının son derece endişe verici ve üzücü olduğunu vurguladı.

Azınlık okullarının öğrenci eksikliği bahane edilerek kapatılmasına bir son verilmesi gerektiğini belirten Aydın Ahmet, BTTÖB olarak önümüzdeki günlerde konuyla ilgili detaylı bir açıklama yayımlayacaklarını söyledi.


İDRİS HASAN
Rodop-Evros İlleri SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı İdris Hasan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda artık gelenek haline geldi azınlık okullarının kapatılması. Ne yazık ki kapanan sadece bir okul değil. Okullarımız bizim toplum olarak geleceğimizdir. Geçmişimizi öğrendiğimiz; din, dil, gelenek göreneklerimizin gelecek nesillere taşınmasına vesile ilim irfan yuvalarımızdır. Bunun yanı sıra, çocuklarımızın ikinci dil olarak öğrenecekleri resmi dil Yunanca’nın doğru anlamda edinilmesinin de sadece anadili Türkçe’nin okulda doğru olarak öğrenilmesine bağlı olduğu gerçeğini de gözden kaçırmamak gerekir. Çocuklarımızı azınlık okullarının sunduğu bu eşsiz imkanlardan mahrum bırakmamak her anne babanın sorumluluğudur. Bu sebeple okullarımızın faliyetleri son derece önemlidir. Temennim odur ki, bu sene son olsun ve bundan böyle toplumumuz için büyük önem arz eden bu bilim yuvaları faliyetlerini sürdürsün ve çocuk sesleriyle köylerimizin neşe, canlılık ve sosyalleşme ortamları olmaya devam etsinler.”

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu