Anasayfa


12-08-2020
Kapatılan okullar için BTTÖB’den tepki
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) öğrenci sayısının azlığını gerekçe gösterek sekiz azınlık okulunan daha kapatılmasını kınadı.
12 Ağustos 2020 Çarşamba

BTTÖB tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Azınlık okullarının statüsüne bakmadan, ekonomik tasarruflar ve çocuk azlığı bahane gösterilerek okulların kapatılması Lozan Antlaşması’na aykırıdır. Yıllardır azınlığın tüm kurum ve kuruluşları bu hususta okul kapatmalarına karşı tepkilerini ve endişelerini yüksek sesle haykırdılar ve haykırmaya devam ediyorlar. Ancak devlet yetkilileri azınlığı hiçbir zaman muhatap almadılar ve hiçbir zaman azınlıkla istişare etmediler.” ifadeleri dikkat çekti.

Açıklamada, “Bugüne kadar yapılan ne okul kapatmaları ne de birleştirmeleri eğitime hiçbir olumlu katkı sunmamıştır. Sadece ve sadece okul sayılarını azaltmayı hedefleyen bu uygulamadan ivedilikle dönülmelidir.” denildi.

Medreselerle ilgili çıkarılan yeni yasaya da değinen açıklamada, “Ayrıca bu yıl çıkartılan yeni bir yasa ile Trakya Medreseleri'nin işleyişi ve çalışma koşulları yeniden düzenlenmiştir. Getirilen yenilikler maalesef Medreseleri azınlık okullarından ayırmaktan başka hiçbir şeye hizmet etmemektedir. Medreseler birer azınlık okuludur. İvedilikle bu yanlıştan dönülmelidir.” ifadelerine yer verildi.

BTTÖB Yönetim Kurulu’nun imzasını taşıyan açıklama şöyle:

“Batı Trakya Türk Azınlığı'nın çocukları, velileri ve öğretmenleri her yeni eğitim ve öğretim yılına senelerdir üzgün ve buruk başlıyor. Tüm azınlık insanı acaba bu yıl kaç okulumuz daha devlet eliyle kapatılacak, kaç okulun daha kapısına zincir vurulacak kaygısını taşıyor.

Devlet gelenekleştirdiği azınlık okullarını kapatma kararlılığını istikrarlı bir şekilde devam ettiriyor. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına günler kala azınlığın sekiz (8) okulunun daha kapatıldığını duymak, azınlığımızın her ferdini rencide etmiştir. Yunanistan Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar gereği Rodop ilinde Uysallı (İsalon), Bekirköy (Velkio), Menetler (Skaloma) ve Kozlardere (Linos) köylerindeki azınlık ilkokulları, İskeçe ilinde İnhanlı (Evlalon) ve Höyükköy (Velohorion) köylerindeki azınlık ilkokulları ile Meriç ilinde Babalar (Gonikon) ve Taşağıl (Petrolofos) köylerindeki azınlık ilkokulları maalesef kapatılıyor.

Azınlık okullarının statüsüne bakmadan, ekonomik tasarruflar ve çocuk azlığı bahane gösterilerek okulların kapatılması Lozan Antlaşması’na aykırıdır. Yıllardır azınlığın tüm kurum ve kuruluşları bu hususta okul kapatmalarına karşı tepkilerini ve endişelerini yüksek sesle haykırdılar ve haykırmaya devam ediyorlar. Ancak devlet yetkilileri azınlığı hiçbir zaman muhatap almadılar ve hiçbir zaman azınlıkla istişare etmediler. Kısacası azınlıkla ilgili kararlar bugüne kadar azınlığa sorulmadan alındı. Tek taraflı alınan bu kararlarla, 25 yıl önce 231 olan azınlık okul sayısı 115’e düşürüldü.

Bugüne kadar yapılan ne okul kapatmaları ne de birleştirmeleri eğitime hiçbir olumlu katkı sunmamıştır. Sadece ve sadece okul sayılarını azaltmayı hedefleyen bu uygulamadan ivedilikle dönülmelidir. Azınlık okulları bu ülkenin kültürel bir zenginliğidir. Bu okullar bugüne kadar ülkesine bağlı, yasalara saygılı bireyler yetiştirmiştir. Bu sebeple devletin bu okulların eğitim kalitesini yükseltmek, çağdaş eğitimin gereklerini bu okullarda yerine getirmek için azınlık kurumları ile diyalog kurması elzemdir.

Ayrıca bu yıl çıkartılan yeni bir yasa ile Trakya Medreseleri'nin işleyişi ve çalışma koşulları yeniden düzenlenmiştir. Getirilen yenilikler maalesef Medreseleri azınlık okullarından ayırmaktan başka hiçbir şeye hizmet etmemektedir. Medreseler birer azınlık okuludur. İvedilikle bu yanlıştan dönülmelidir.

Tüm azınlık mensuplarını ve bu feryadı duyan herkesi bir kez daha bir bir yitirilen azınlık okulları ile ilgili hususta düşünmeye ve tepki vermeye davet ediyoruz. Geleceğimiz olan azınlık okullarını tamamıyla yitirdiğimiz zaman ne azınlık eğitiminin sorunları, ne azınlık eğitimi ne de ortada bir azınlık kalacaktır.

Azınlığımızın geleceği için umudu koruyarak, okullarımız adına mücadele her azınlık bireyinin görevi olmalı diye düşünüyoruz.”


Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu