Anasayfa


03-12-2015
Kozlukebir Belediyesi'nde Hayvancılık Kooperatifi için son aşamaya gelindi
Kozlukebir belediyesi, hayvan besicileri kooperatifi kurma çalışmaları çerçevesinde, 2 Aralık Çarşamba akşamı bir toplantı düzenledi.
3 Aralık 2015 Perşembe



Sirkeli'de belediye meclis salonunda düzenlenen toplantıda katılımcılara kooperatifin amacı, tüzük ve kurulumu hakkında bilgi verildi.

Toplantıya Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Mehmet Arnavut, Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Kasap, Halit Mehmet, İsmail Molla Ahmet, meclis üyeleri Sinan Ahmet, Hüseyin Hacı Mehmet ve Rıdvan Hacı Mehmet'in yanı sıra çok sayıda hayvan üreticisi katıldı.

"HAYVAN ÜRETİCİLERİMİZİN DAHA İYİ GELİR ELDE ETMELERİNİ AMAÇLIYORUZ"

Toplantıda kurulması öngörülen kooperatifle ilgili bir konuşma yapan Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, kooperatifin bölge halkı için çok önemli olduğunu belirtti. Hayvan üreticilerine daha iyi bir gelir sağlamak için belediye olarak bu işe öncülük ettiklerini söyleyen Belediye Başkanı, "Kurulacak olan kooperatifle birlikte hayvan üreticilerimizin daha iyi gelir elde etmelerini amaçlıyoruz. Kooperatif yönetimine kimlerin girip girmediği önemli değil, önemli olan hayvan üreticilerimizin bu işten daha iyi kar elde etmeleridir. Kurulacak olan kooperatifi siyasi anlamda dışımızda tutuyoruz. Bu işe bizler öncülük ettikten sonra bunun dışında kalacağız. Daha sonra kurulacak olan kooperatifin yönetim kurulu bu işleri yönetecek. Bizler de kendilerinin yanında olacağız. Ayrıca tüm bu işlemler için, hiç bir kişiden ücret talep edilmeyecek." ifadelerini kullandı.

Rıdvan Ahmet konuşmasının son bölümünde, Kozlukebir Belediyesi olarak Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi'ne 15 dönümlük bir arazi tahsis ettiklerini sözlerine ekledi.

"KOOPERATİF KURULDUKTAN SONRA YÖNETİM KURULU KENDİ BAÄžIMSIZLIÄžI DOÄžRULTUSUNDA HAREKET EDECEK"

Avukat olan Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Mehmet Arnavut ise kooperatifin tüzük çalışmalarından bahsetti. Kooperatifin esas amacının küçükbaş ve büyükbaş hayvanları kapsadığını belirten Arnavut, kooperatifin bunun dışında başka bir amacının olmadığını söyledi. Kooperatife başvuracak kişilerin kesinlikle hayvan üreticisi olması gerektiğinin altını çizen Arnavut, hayvan sayısı ile ilgili olarak bir sınırlamanın olmadığını belirtti. Elinde hayvan karnesi (ΜΗΤΡέ©Ο έ–έ©έ©Ν) olan her kişinin kooperatife üye olabileceğini anımsatan Arnavut, kooperatifin yönetim kurulu seçildikten sonra, bu yönetimin kendi bağımsızlığı doğrultusunda hareket edeceğini söyledi.

Kozlukebir belediyesi sınırları içinde yer alan hayvan üreticileriyle ilgili olarak sayısal bilgi veren Arnavut, "Mehrikoz bölgesinde hayvancılık mesleği ile uğraşan 12.498 küçükbaş, 2.663 büyükbaş hayvan olmak üzere kayıtlı üretici sayısı 244 kişi. Kozlukebir bölgesinde hayvancılık mesleği ile uğraşan 19.517 küçükbaş, 1.326 büyükbaş hayvan olmak üzere 209 kişi. Sirkeli bölgesinde hayvancılık mesleği ile uğraşan 20.000 civarında küçükbaş, 1.434 büyükbaş hayvan olmak üzere 162 kişi. Hemetli bölgesinde hayvancılık mesleği ile uğraşanların sayısı da 79 kişidir. Şu ana kadar bizlere başvuruda bulunanların Kozlukebir bölgesinden 105 kişi, Sirkeli bölgesinden 118 kişi, Mehrikoz bölgesinden 8 kişi, Hemetli bölgesinden de 60 kişi olduğunu belirtmek istiyorum. Dolayısıyla bu rakamları gözönünde bulundurduğumuz zaman bu kooperatifin kurulması için hukuki açıdan hiç bir imkansızlık olmadığını söylemek istiyorum." dedi.

"TOPLU HAREKET ETTİÄžİMİZ TAKDİRDE GELİRLERİMİZ DAHA ÇOK ARTACAKTIR"

Veteriner hekim olan Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Molla Ahmet de hayvancılıkta süt üretiminin çok önemli olduğunu söyledi. Molla Ahmet, "Hayvancılıkta etin yanı sıra süt üretimi ve bunun sağladığı gelir, en kolay gelirler arasında yer alıyor. Çünkü hayvancılık üretiminde en çabuk paraya dönen ürün süttür. Ancak ne yazık ki, bizler hem üretim konusunda, hem de satışı konusunda Yunanistan genelinin oldukça altındayız. Bunun yanı sıra ülke genelinde üretim çok düştüğü için koyun ve keçi sütüne çok fazla talep var. Dolayısıyla kooperatifin kurulması halinde, toplu hareket ettiğimiz takdirde gelirlerimiz daha çok artacaktır. Bu aynı şekilde et sektörü için de geçerlidir. Örneğin Türkiye'ye bir dönem canlı hayvan sattık. Ama bundan hayvan üreticileri değil, diğer aracı tüccarlar daha karlı çıktı. İlerleyen dönemde bu pazar tekrar açılabilir. Bu işe üründen kazanmak isteyen kişiler başvursunlar. Bu işi kısa vadede değil, uzun vadeli düşünmeliyiz. Bunun da çalışmaları içerisindeyiz. Dolayısıyla kooperatifin bölgemiz için şart olduğunu ve hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum. Herkes kendisi için çalıştığı zaman, bu kooperatifin ilerlememesi için hiç bir neden yok." diye konuştu.

Toplantı sonunda katılımcılar, kooperatifin kurulmasıyla ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Hatırlanacağı üzere 2015 yılı içerisinde Sirkeli, Hemetli, Mehrikoz ve Kozlukebir köylerinde de bir dizi toplantılar yapılmış ve bu toplantılarda kooperatifin kurulmasının gerekliliğiyle ilgili konular ele alınmıştı.

Haberler


Metios, Topsidis’in ticari faaliyetlerinin araştırılması için adalete başvuracak

Endonezya Büyükelçisi Garanis’i ziyaret etti

İbrahim Şerif’in hayatını anlatan kitap İskeçe’de tanıtılacak

DMTE, Yunanistan Eyaletler Birliği kongresine ev sahipliği yapacak

Atina Belediye Meclisi, Gazze ve Lübnan için ateşkes çağrısı yaptı

32 bin küçükbaş hayvan itlaf edildi

Son ankette SİRİZA baraj seviyesinde, Kasselakis’in partisi ise yüzde 6,5

Özgür Ferhat, Tarım ve Gıda Bakanı Çiaras ile görüştü

Yakıt yardımı için başvurular başladı

Miçotakis, Avrupa’nın iç enerji piyasasının güçlendirilmesini istedi

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Dedeağaç’ta turizmin nabzı tutuldu: En çok Türkiye’den turist geliyor