Anasayfa

18-06-2021
EFA’dan Yunanistan'da dernekleşme özgürlüğüne karşı yapılan haksızlıklara tepki
DEB Partisi'nin de üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı (EFA) Yunanistan'da dernekleşme özgürlüğüne karşı yapılan haksızlıklara tepki gösterdi.
18 Haziran 2021 Cuma

Yunan makamlarının etnik azınlıkların haklarını savunan kuruluşların ilerlemesini engellemeye çalıştığı belirtilen EFA'nın açıklamasında, "Çok kültürlü bir ülkede, ülkenin yararına değerlendirilmesinin her anlamda topluma zenginlik ve demokrasi eşitliği kazandıracağı gerçeği göz ardı edilerek, farklı etnik kimlikleri saf dışı bırakma veya görmezden gelme politikaları uygulanması iletişim uçurumunun büyümesine, gerçeklerin göz ardı edilmesine ve en önemlisi demokrasinin yara almasına yol açmaktadır." denildi.

Konuyla ilgili olarak EFA tarafından yapılan açıklama şöyle:

"EFA üyesi DEB Partisi, Batı Trakya halkı ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Yunanistan’ı, uzun süredir devam eden 3 dernekleşme özgürlüğü davasının AİHM’ne uygun olarak Yunan Yargıtay’ında derhal ele alınmasını sağlamaya davet etmiştir.

Bu üç dava, Yunanistan’ın İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesini (dernekleşme özgürlüğü) ihlaliyle ilgilidir. İlk iki davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (sırasıyla 2007 ve 2008’de) Yunanistan’ın iki derneği, Yunanistan'da dini azınlıktan ziyade etnik bir azınlık bulunduğu fikrini teşvik etmek gerekçesiyle, kayıt altına almayı reddederek insan hakları sözleşmesinin 11. maddesini (örgütlenme özgürlüğü) ihlal ettiğine karar vermiştir. 2008’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir derneğin kapatılmasıyla ilgili üçüncü davada da benzer bir ihlal tespit etmiştir.

Özellikle, Yunan makamlarının Yunanistan’daki etnik azınlıkların haklarını savunan kuruluşların ilerlemesini faal bir şekilde engellemeye çalıştığı bu dava, üyemiz DEB Partisi’nde büyük yankı uyandırmıştır.

DEB Partisinin açıklamasına göre; Edessa bölgesinde Makedon azınlığa ait, 'Makedon Anadilini Tanıtma Hareketi Kurumu - Krste Misirkov', Kültür ve Spor Bakanlığı'nın 'Kültürel Kurumlar Sicili'ne kayıt dilekçesi sunmuş ve bu dilekçe Bakanlık tarafından incelenmiş ve kabul edilmiştir.

Ardından, bu sicil kaydının onaylanmasından üç gün sonra, gece yarısı iptal edilmesi ülke demokrasisine zarar verdiği gibi tıpkı Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı derneklerine yapılan haksızlıkların diğer Azınlıklara da yapıldığını göz önüne sermektedir.

Farklı etnik kökeni olan, çok kültürlü bir ülkede, ülkenin yararına değerlendirilmesinin her anlamda topluma zenginlik ve demokrasi eşitliği kazandıracağı gerçeği göz ardı edilerek, farklı etnik kimlikleri saf dışı bırakma veya görmezden gelme politikaları uygulanması iletişim uçurumunun büyümesine, gerçeklerin göz ardı edilmesine ve en önemlisi demokrasinin yara almasına yol açmaktadır.

EFA, Yunan makamlarının kararlarıyla ezilen azınlıkların arkasında durmakta ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni kararlarını daha fazla vurgulamaya ve uygulanmasını sağlamaya çağırmaktadır. Bu karara saygı duyulmaması ve Avrupa Birliği’nin yetersiz tepkisi, Avrupa Kurumlarının Üye Devletlere tesir edemediği konusunda somut bir örnek teşkil edecek ve Avrupa genelinde demokrasiyi ciddi bir şekilde baltalayacaktır."



Haberler


Yunan Çözümü Milletvekili Hitas’dan şaşırtan soru: ‘Trampa’yı sınır dışı etmeyi düşünüyor musunuz?’

Yunanistan - Türkiye Deniz Kuvvetleri bir araya geldi

İnhanlı Belediyesinden borç yapılandırma imkanı

BTAYTD’dan meme kanseri farkındalığı etkinliği

Gümülcine polisinden uyuşturucu ticareti operasyonu

Stuttgart Batı Trakya Türkleri Derneği yeni yönetimini seçti

Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Ücretsiz öğleden sonra ameliyatları başlıyor

DEB Partisinden Bıyıklıköy kadınlarına ziyaret

Esnaf ve Sanatkarlar Odasının yeni yönetim kurulu belirlendi

Celal Bayar Lisesi Encümen Heyeti: ‘Yunan Azınlık Ortaokulu – Lisesi yakıştırmasını kabul etmiyoruz’

Gümülcine’de ‘Seçkin Arama Kurtarma Gücü’ oluşturuluyor