Anasayfa

09-10-2021
Hukuk ve Fikir Platformu üyesi avukatlar, Yunanistan’ı protesto etti
Hukuk ve Fikir Platformu üyesi avukatlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik hak ihlallerini protesto etti.
9 Ekim 2021 Cumartesi

Hukuk ve Fikir Platformu üyesi avukatlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik hak ihlallerini protesto etti.

Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan grup adına açıklama yapan Hukuk ve Fikir Platformu Başkanı Faruk Keleştimur, Batı Trakya Türklerinin, 1920 yılında imzalanan "Yunanistan’daki Azınlıkların Korunmasına İlişkin Antlaşma" ve "Lozan Antlaşması"nın hükümleriyle uluslararası hukuk zemininde kazanılmış hakları olduğunu hatırlattı.

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine karşı ihlallerine her geçen gün bir yenisini eklediğini ifade eden Keleştimur, Yunanistan’da Türk kimliğinin ihlal edildiğini ve Batı Trakya Türklerinin uluslararası hukuk tarafından tanınmasına rağmen kendi müftüsünü seçemediğini söyledi.

"50 AVUKAT BM İNSAN HAKLARI KONSEYİNE BAŞVURACAK
Son olarak cuma namazının kılınmasının kısıtlandığını aktaran Keleştimur, Batı Trakya Türklerinin Lozan Antlaşması'yla kazandığı azınlık haklarının Yunanistan’ın değil Birleşmiş Milletlerin güvencesinde olduğuna dikkati çekti.

Keleştimur, "Birleşmiş Milletler bu güvence misyonunu sürdürmekte yetersiz kalmış, tarafsız bir yaklaşımla hakları ihlal edilen Batı Trakya Türklüğüne karşı sorumluluklarını yerine getirmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Batı Trakya Türklerinin sahipsiz olmadığını dile getiren Keleştimur, Yunanistan’ın hukuksuzluklarına karşı 50 avukatın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine başvuracağını bildirdi.

Açıklamanın ardından grup adına büyükelçilik binasının önüne, Yunan mitolojisinde adaleti temsil eden Themis’in resminin bulunduğu siyah çelenk bırakıldı.


Haberler


Atina’da Dünya Türk Dili Ailesi Günü etkinliği

Bürokrasiyi azaltma hamlesi: 400 işlem sadeleştiriliyor

“29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü” Gümülcine’de anılacak

Batı Trakya’da yabancılara emlak satışını sıkılaştırma gündemde

Hüseyin Zeybek: “Tarım politikaları üreticiyi çıkmaza sürüklüyor”

Yunanistan’da 2025 iklim bilançosu

Gribe yakalanan iki çocuk yoğun bakımda

Egnatia’da traktörler çekiliyor, talepler Masada

10 bin euroluk yardım programı genişletiliyor

Dedeağaç Hastanesinde damar ultrasonu hizmeti başladı

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinin kapatılma davası görüşüldü

Yunanistan: AB, Grönland için Danimarka’ya destek vermeli