Anasayfa


13-10-2021
Atina, ‘egemenlik hakları’ için ABD desteği arıyor
Yunanistan ile ABD arasındaki savunma anlaşması yarın (14 Ekim Perşembe) atılacak imzalarla beş yıllığına güncellenecek. Anlaşmayı ABD adına Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Yunanistan adına Dışişleri Bakanı Nikos Dendias imzalayacak.
13 Ekim 2021 Çarşamba

Yunanistan ile ABD arasındaki savunma anlaşması yarın (14 Ekim Perşembe) atılacak imzalarla beş yıllığına güncellenecek. Anlaşmayı ABD adına Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Yunanistan adına Dışişleri Bakanı Nikos Dendias imzalayacak.


Yarın (14 Ekim Perşembe) Washington’da imzalanacak Yunanistan - ABD Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (MDCA) güncellenmesini öngören protokol öncesinde, Atina’da gözler ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in kaleme alacağı destek mektubuna çevrildi. Miçotakis Hükümetinin, destek mektubunda Yunanistan’ın egemenlik haklarıyla ilgili somut ifadeler ver alması için çabaladığı öğrenildi.

Konuyla ilgili ulusal basınında yer alan haberlerde, Anthony Blinken’in Yunanistan hükümetine göndereceği destek mektubu için imza töreninden bir gün öncesine kadar müzakerelerin devam ettiği kaydedildi. Söz konusu haber ve yorumlarda, Atina’nın son ana kadar mektupta Yunanistan’ın egemenlik haklarına ilişkin somut ifadeler yer alması için çaba sarf ettiği kaydedildi.

Basına yer alan haberlere göre, Blinken’in mektubunda uluslararası hukuka ve deniz hukukuna değinilmesi bekleniyor. Atina’da siyasi çevreler, Blinken’in destek mektubunun, 2020 (Pompeo) ve 1976 (Kissinger) yıllarında dönemin ABD dışişleri bakanları tarafından imzalanan mektuplardan daha kapsamlı olacağı ileri sürülüyor.

Bu arada, ABD ile Yunanistan arasında güncellenecek yeni anlaşmada, ihtiyaç duyulması halinde adalarda veya ülkenin kara kesiminde yeni üs kurulabilmesi imkanının açık tutulması için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Washington’da bulunduğu sırada İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla da görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Yunan basınında yer alan haber ve yorumlarda, Atina’nın Ege’deki Yunan adalarının silahsızlandırılmasını isteyen ve Doğu Akdeniz’deki aramaları yoğunlaştıran Türkiye’ye karşı ABD’nin tavrını netleştirmesini beklediği ifade ediliyor.



Haberler


ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı

Mucize Tiyatrosu ayakta alkışlandı

Kipi Gümrük Kapısının iyileştirilmesi projesi için ilk adım atıldı

Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı

Olimpiyat ateşi Batı Trakya’dan geçti

Caner İmam doludan zarar gören köyleri ziyaret etti