Anasayfa


20-04-2015
BGF’den Batı Trakya Türklerine ‘Geçmiş olsun’ mesajı
Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu. (BGF) Gümülcine’deki cami saıdrısıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.
20 Nisan 2015 Pazartesi

BGF’nin açıklaması şöyle:

17 Nisan 2015 Cuma günü Gümülcine’deki Yenice Mahalle Camii sabah saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kundaklanmış ve camide büyük çapta maddi hasar meydana gelmiştir. Kundaklama eyleminde can kaybının olmaması teselli kaynağı olmakla birlikte soydaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.

Son yıllarda Batı Trakya ve Bulgaristan özelinde Evlad-ı Fatihân’ın yoğun olarak yaşadığı illerdeki ibadethanelerimiz başta olmak üzere kültürel ve dini binalarımıza yönelik saldırıların artış kaydettiği görülmektedir. Gümülcine’de yaşanan kundaklama eylemi Balkanlar’daki Türk-İslam eserlerine yöneltilen sistematik saldırıların sadece son halkasını oluşturmaktadır. Gümülcine’nin yanı sıra kısa aralıklarla Bulgaristan’ın Filibe şehrinde yer alan Muradiye Camii’ne de saldırılarda bulunulmuştur. Bu eylemlerin Avrupa Birliği (AB) üyesi olan iki komşu ülkede gerçekleştirilmiş olması ise oldukça manidardır. Balkanlar coğrafyasında ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların etnik krize yol açma tehlikesi göz önünde bulundurulduğunda, her iki ülkede de belirsiz bir tablo ile karşılaşılmaktadır. Bu açıdan aşırılık yanlısı grupların böylesi ortamlardan yararlanarak ülkedeki etnik tansiyonu artırma girişimlerinin olabileceği hususu göz önünde bulundurulmalıdır. Öyle ki Yunanistan ölçeğinde Lozan Barış Antlaşması ile AB’nin ilke ve değerlerine aykırı olarak 240 İmam Yasası’nın uygulanmasıyla azınlığın dini hayatına dayatmalarda bulunulmasına koşut olarak azınlığın ibadethanelerine yapılan fiili saldırılar tehlikeli bir senaryoyu işaret etmektedir.

Bu çerçevede, Yunanistan’da maruz kaldıkları insan hakları ihlallerini hukuk çerçevesinde aşma yolunu benimsemiş olan Batı Trakyalı soydaşlarımızın sağduyulu bir şekilde hareket etmekte olmaları sevindiricidir. Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (B.G.F.) olarak Yenice Mahalle Camii’ne yapılan saldırıyı kınıyor, Teşkilatımızın Balkan Türkleri konusunda taraf olduğunu hatırlatmak isteriz.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret