Anasayfa

11-11-2023
Yunanistan'dan, Arnavutluk - AB üyelik müzakerelerine engel
Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ile Arnavutluk arasında üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi.
11 Kasım 2023 Cumartesi

Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ile Arnavutluk arasında üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi. Atina, Arnavutluk'ta yaşayan ve Himara belediye başkanı seçilen Rum azınlık üyesi Fredi Beleri'nin hapiste tutulmasına tepki amacıyla, AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması için 27 üye ülkenin Arnavutluk'a mektup gönderilmesini kabul etmedi.

Yunanistan, Arnavutluk'un AB ile üyelik müzakerelerinin Beleri konusuna bağlamış ve seçilmiş belediye başkanı Beleri'nin hapis cezasının sonlandırılmasını istemişti. Beleri'nin hapsedilmesini ülkedeki insan haklarında gerileme olarak nitelendiren Atina yönetimi, bu konuda gelişme kaydedilmediği takdirde AB ile Arnavutluk arasındaki üyelik müzakerelerinde sorun yaşanacağını ifade etmişti.

Bu arada, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya ile AB arasında müzakerelerin başlaması konusundaki çekinceleri dönem başkanı İspanya'nın bulduğu formül sayesinde giderildi ancak aynı uzlaşma Arnavutluk ile Yunanistan arasında sağlanamadı.

Avrupa Birliği ile yapılacak üyelik müzakereleri aralarında yargı, adalet sistemi ve temel haklar gibi konuların da dahil olduğu konu başlıklarını içeriyor.

Himara belediye başkanı seçilen Fredi Beleri'nin 22 Kasım 2023 tarihinde yeniden mahkemeye çıkacağı ifade edildi.




Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı