Anasayfa

13-11-2023
SİRİZA'da beklenen bölünme gerçekleşti
SİRİZA Partisindeki tartışmalar bölünmeye neden oldu.
13 Kasım 2023 Pazartesi

SİRİZA'nın yeni lideri Stefanos Kasselakis'in kendisini eleştiren parti üyelerini ihraç etmek için girişimde bulunması ve disiplin kurulunun ihraç kararı almaması durumunda parti üyelerinin katılacağı referanduma gideceğini açıklaması tartışmaları alevlendirdi. Bunun üzerine SİRİZA'nın sekizi eski bakan, ikisi de milletvekili olmak üzere 53 üyesi istifa etti.

Eski Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos liderliğindeki "Şemsiye" adlı sol fraksiyon, Kasselakis'i "Trumpist uygulamalar ve sağa kayan popülist politikalar üretmekle" de suçladı.

SİRİZA'nın hafta sonu yapılan Merkez Komitesi toplantısı olaylı geçti. Parti başkanı Kasselakis toplantıda yaptığı konuşmada, "Benim sağcı olduğumu düşünenler partiden istifa etmezse, üyelerin oy kullanacağı bir referandum düzenlerim." dedi.

Bunun üzerine Kasselakis'e tepki gösteren ve komitede sol kanadı temsil eden üyeler salonu terk etti. SİRİZA'nın adeta omurgasını oluşturan ve aralarında en eski parti kurmaylarının da bulunduğu 53 üye, toplantıdan ayrıldıktan sonra ortak açıklama yayımlayarak partiden istifa etti. Açıklamada, "Kasselakis liderliğindeki SİRİZA'nın sol ile ilgisi kalmamıştır." denildi.

Siyasi analistlere göre, SİRİZA'dan ayrılanlar Efklidis Çakalotos liderliğinde yeni bir parti kurabilir. Kasselakis'in genel başkanlık seçimindeki rakibi Efi Ahçioğlu ise henüz partiden ayrılmazken, onun da SİRİZA'dan ayrılabileceği haberleri basında yer alıyor. İstifa eden milletvekillerinin sayısı 16'ya ulaşır ve bu milletvekilleri yeni bir parti kurarlarsa mecliste grup kurabilecekler.

Haberler


İTB kurucularından Mehmet Hilmi vefatının 95. yıldönümünde anıldı

Balon balığının kilosuna 5,33 euro destek verilecek

Her yıl ortalama 357 kişi boğularak hayatını kaybediyor

Ketenlik Çocuk Kitap Okuma Kulübünden ’Küçük Prens’ etkinliği

Yangın söndürme helikopteri düştü

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Aykut Ünal’a ziyaret

İskeçe’de Aşure buluşmaları başlıyor

ABTTF, Avrupa Parlamentosundaki temel haklar oturumuna katıldı

Gümülcine Belediyesi Erişilebilirlik Merkezi Projesi AB programına dahil edildi

Türk ve Yunan fotoğraf sanatçılarından ortak sergi

Selanik’in tarihi Bey Hamamı restorasyonun ardından yeniden hizmete açıldı

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinden öğrencilere yaz faaliyetleri