Anasayfa


22-09-2017
Gümülcine’deki “Uyum ve Barış” tiyatro oyunuyla anlatılacak...
Gümülcine’de azınlık ile çoğunluk toplumunun uyumlu yaşamı tiyatro oyunuyla sahneye konulacak.
22 Eylül 2017 Cuma



Gümülcine Belediyesi Kültür-Eğitim ve Spor Şirketinin organize ettiği “Peace Talk”- “Barışı Konuşma” adlı tiyatro oyunu 30 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında Gümülcine’de sahnelenecek. Oyunda rol alanlar arasında Türk azınlık mensubu üç kadın da yer alıyor.
Oyunun 30 Eylül Cumartesi sabahı saat 7:30’da Gümülcine’nin simgesi olan Saat Kulesi ve Yeni Cami önünden başlayacağı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak 21 Eylül Perşembe günü Gümülcine Belediyesi Kültür – Eğitim ve Spor Şirketi merkezinde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Gümülcine Belediyesi Kültür-Eğitim ve Spor Şirketi Müdürü Anastasia Liveriadu ve Yönetmen Hristiana Lambrinidi oyunla ilgili bilgi verdi.

Liveriadu, yaptığı kısa konuşmada, oyunun Gümülcine için çok önemli olduğunu ve kurum olarak bunu desteklediklerini söyledi. Liveriadu, “Yönetmen Hristiana ile yeniden beraberiz. Oyunu şehrimizin bayanları yaratmaktadır. Oyun 30 Eylül – 6 Ekim tarihlerinde sergilenecek. Katılımcı bayanlara çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Oyunun yönetmeni Hristiana Lambrinidi, 1993 yılında oyunun bu şehirden başladığını hatırlattı. Lambrinidi, buraya ilk geldiğinde kendisini şehirdeki ittifakların ilgilendirdiğini söyledi.

Lambrinidi, “İlk başlarda hedefimiz görünür veya görünmez ittifaklar oluşturmaktı. Bunlar sosyal, eğitim ve gerçek siyasi ittifaklardı ki vatandaşlar bunlarda kendilerini bulmalıydı. Bu birlikler olmadığı zaman hiçbir şey olamazdı, çünkü bu oyunun amacı sadece tiyatro yapmak değildir; tiyatronun bütün gücünü ortaya koymaktır. Eskiden de Atina’da insanlar tiyatroya gidiyor ve daha sonra şehrin sorunlarını nasıl çözeceklerini düşünüyorlardı.” dedi.

“GÜMÜLCİNE UYUMLU YAŞAMI BAŞARABİLMİŞ ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR”

Yönetmen Lambrinidi şunları söyledi: “Gümülcine çok özel bir şehir. Uzun yıllar yurt dışında yaşadım. Şimdi dönüyorum. Gümülcine bir örneği gösterebilir. Gümülcine şehri birlikte yaşamayı, uyumlu yaşamayı gerçekleştirmiştir. Bu çok önemli. Buradaki uyumlu yaşam başka bölgelerde yok. Örneğin Gümülcine; Saraybosna, Belfast, Doğu Kudüs ve Ramallah’ta olmayanı gerçekleştirmiştir. Bu durum oyunda da sahnelenmektedir. Burada uyumsuzluk vardır, ancak çatışma yoktur. Barış için herkes bilerek veya bilmeyerek çaba gösteriyor. Buradaki kadınların cesareti çok önemli ve çok değerli. Bu cesaret sayesinde 1995 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM) kadar ulaştılar. Orada Yunanistan’ı temsil ettiler.

Peace Talk adlı oyunumuzda on kadın var. Hepsi değişik grupları temsil ediyor. Azınlıktan da kadınlar var. Oyunumuzda barışa davet var. Kadınların sesi duyuluyor. Gerçekleri yansıtan bir oyun. Kadınlar kendi senaryolarını kendileri yazdı. Bu barış mesajı Gümülcine’den başlıyor ve tüm dünyaya yayılacaktır.”

30 Eylül – 6 Ekim tarihlerinde her akşam saat 21:00’de başlayacak oyunu Hristiana Lambrinidi yönetecek. Kostümleri İoannis N. Karagükmezis hazırladı. Işıkta Dimitris Cacanas ve fotoğrafta ise Angelos Mihas görev aldı. Oyunun yapımını ise Manolis Sardis gerçekleştirdi.

Oyunda; Danai Dermencopulu, Efi Kalenderidu, Vivi Kolencaridu, Sofia Kiru- Terzi, Anna Ksenodohidu, Theano Pashali, Şükran Raif, Eleni Stergiadu-Karakaçuli, Necla Çavuş ve Cahide Haseki rol alıyor.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler