Anasayfa


25-09-2017
“Sözkonusu Batı Trakya Türkleri olunca demokrasi ve hukuktan bahsetmek beyhude oluyor”
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan’da uygulanmasına imkan tanıyacak yasal düzenlemenin meclisten çekilmesi nedeniyle yazılı açıklama yayınladı.
25 Eylül 2017 Pazartesi

ABTTF’nin açıklaması şöyle:

“Yunanistan’da hükümet tarafından meclise getirilen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ülkede yasayan azınlık topluluklarının dernekleri ile ilgili Yunanistan aleyhine verdiği dava kararlarının Yunan ulusal mahkemeleri tarafından uygulanmasına imkan tanıyacak kanun değişikliği teklifi meclisten geri çekildi. Gündem gazetesinin haberine göre, Adalet Bakanı Stavros Kontonis, Yunan basınında Batı Trakya Türk toplumunun kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) resmileştirilmesine yol açacak yasa olarak anılan ve İTB’nin yanı sıra Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Evros Azınlık Gençleri Kültür Derneği ile ilgili Yunanistan’ı mahkum eden AİHM kararlarının Yunan mahkemeleri tarafından uygulanmasını öngören düzenlemeyle ilgili yasa değişikliği teklifini geri çekti. 

19 Eylül 2017 Salı akşamı Yunan meclisinde görüşülen kanun teklifi, hükümet ortağı ANEL Partisi ile muhalefet partileri Yeni Demokrasi Partisi ve Demokratik İttifak’ın olumsuz tutumları ve de aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin İskeçe Türk Birliği ile ilgili ırkçı söylemlerde bulunarak sert tepki göstermesi üzerine Adalet Bakanı Stavros Kontonis tarafından geri çekildi. Bakan Kontonis tarafından yapılan açıklamada, ilgili yasa değişikliği tasarısının mecliste grubu bulunan siyasi partilerle görüşülmesinden sonra önümüzdeki günlerde yeniden meclise getirileceğini ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, ‘Yunan meclisinde geri çekilen kanun değişikliği teklifi ile bir kez daha gördük ki söz konusu Batı Trakya Türkleri olunca Yunanistan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğünden bahsetmek beyhude oluyor. Meclisteki Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan ırkçı ve ötekileştirişi söylemler bizleri çok da şaşırtmadı. Yunanistan’da Batı Trakya Türkleri ile ilgili atılmak istenen olumlu adımlar geçmişte de gizli bir el tarafından nedense sürekli engellendi. Örnek olarak önceki yıllarda Gümülcine Devlet Hastanesi’ne önce Batı Trakya Türk kökenli bir müdür atandı ancak daha sonra bu atama kararı o dönemin başbakanı Yorgo Papandreu’nun bile geri adım atmasıyla iptal edildi. Yakın zaman önce de nüfusunun tamamı Batı Trakya Türklerinden oluşan Mustafçova Belediyesi tarafından verilen ve içeriğinde aranan personelin Türkçe bilmesi şartına yer verilen iş ilanı önce Yunan makamları tarafından onaylandı. İlanın yayımlanmasının hemen ardından Yunan çoğunluk basınında çıkan hedef gösterici haberler nedeniyle Batı Trakya Türk kökenli belediye başkanı hakkında savcılık tarafından soruşturma açıldı. Ülkemiz Yunanistan 1974 yılında askeri cuntadan kurtulup demokrasiye geçtiği gibi demokrasinin kalesi olan meclisi bile etkisi altına alan bu gizli ellerden de derhal kurtulmalıdır. Bununla birlikte ilgili yasa değişikliği teklifinin önümüzdeki günlerde hükümet tarafından yeniden meclise getirilecek olması, Yunanistan’da yıllardır baskı altında tutulan ve en temel haklarından mahrum edilen biz Batı Trakya Türkleri için az da olsa bir umut ışığı demek. Bu noktada mecliste yer alan muhalefet partileri Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK’un da dahil olduğu Demokratik İttifak’a Yunanistan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğünün gerçek anlamda var olduğunu ispatlamaları adına önemli görev düşüyor. Hem Yeni Demokrasi Partisi hem de Demokratik İttifak’tan demokrasiye sahip çıkarak söz konusu yasa değişikliği teklifine destek vermelerini bekliyoruz. Batı Trakya Türkleri olarak bizler, Yunan devletinin bizi hedef alan dışlayıcı ve ırkçı politikasına karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürecek, ülkemiz Yunanistan’da gerçek anlamda demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yerleşmesi için çaba göstereceğiz’ açıklamasında bulundu.” 

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu