10-10-2017
Beklentiler suya düştü!...
AİHM kararlarının uygulanması için değil, uygulanmaması için kanun yapıldı. Meclisteki oylamada, üçü SİRİZA partisinden dört azınlık milletvekili de tasarıya "hayır" oyu kullandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmasını öngören kanun değişikliğine eklenen yeni maddeler, söz konusu kararlarının uygulanmasını zorlaştırdı.
Adalet Bakanlığı tarafından meclise getirilen ve Yunanistan'daki azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması için ümit ışığı doğuran düzenleme, yapılan müdahaleler ve tasarıya getirilen değişikliklerden sonra "olumsuz" bir hal aldı. Meclisteki oylamada dört azınlık milletvekili de olaya tepki göstererek, tasarıya "hayır" oyu kullandı.
Yunanistan'daki azınlık derneklerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandıkları davaların Yunanistan mahkemeleri tarafından uygulanmasını öngören kanun değişikliği, Adalet Bakanı Stavros Kontonis tarafından 9 Ekim Pazartesi günü meclis genel kuruluna sunuldu. Cinsiyet değişimi hakkındaki yasa tasarısıyla birlikte meclise getirilen düzenleme 10 Ekim Salı günü yapılan meclisteki oylamada kabul edildi. Tasarıya; SİRİZA, ANEL, Yeni Demokrasi Partisi, Demokratik İttifak ve POTAMİ partileri "evet" oyu verirken, azınlık mensubu SİRİZA milletvekilleri Hüseyin Zeybek, Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ile Demokratik İttifak milletvekili İlhan Ahmet "hayır" oyu kullandı. SİRİZA Partisi'nden Nina Kasimati de "hayır" oyu verdi.
TASARIDA HANGİ DEÄžİŞİKLİK YAPILDI?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından azınlık dernekleriyle ilgili kararların da uygulanmasını öngören düzenlemeye dahil edilen değişikliklerle "milli güvenlik", "kamu güvenliği" ve "üçüncü şahısların özgürlüğü" konularında kısıtlama getirildi. Görüşmelerin yapıldığı sırada Yeni Demokrasi Partisi'nin teklifi üzerine kanun tasarısına "uluslararası anlaşmalar" maddesi de eklendi.
Konuyla ilgili olarak kamuoyunda yapılan yorumlarda, hükümetin yasaya getirdiği değişikliklerle Türk ve Makedon azınlığa ait derneklerin AİHM'nde kazandıkları davaları uygulamaya koymamak için yöntem bulduğu ifade edildi.
ANEL PARTİSİ DEÄžİŞİKLİKLER İÇİN MEMNUNİYETİNİ İFADE ETTİ
Bu arada, aralarında İskeçe Türk Birliği'nin de yer aldığı azınlık derneklerinin resmiyetinin tanınmasına imkan tanıyacak yasa değişikliğinin bir önceki şekline tepki gösteren iktidar ortağı ANEL, getirilen değişikliklerden sonra memnuniyetini ifade etmişti.
Böylece, Yunanistan'daki azınlık derneklerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandıkları davaların uygulanması, söz konusu değişiklikle son derece zorlaştırıldı. Olay, belli bir beklentinin oluştuğu Batı Trakya Türk Azınlığı içinde bir kez daha hayal kırıklığı yaşanmasına neden oldu.