Anasayfa


22-01-2018
Yüksek Tahsilliler Derneği kongresi yapıldı
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 37. olağan genel kurulu, 21 Ocak Pazar günü Gümülcine’de gerçekleştirildi.
22 Ocak 2018 Pazartesi



Kongrede Divan Başkanlığı’na BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, sekreterlik görevine ise Şapçı Azınlık Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Özgür Yusuf ve DEB Partisi Gençlik Kolu Başkanı Murat Ahmet getirildi.

Kongrenin açılış konuşmasını BTAYD Başkanı Ercan Ahmet yaptı. Derneğin 2017 yılı Yönetim Kurulu faaliyet raporunu okuyan başkan Ahmet, 2017 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. Daha sonra BTAYTD Denetim Kurulu Başkanı Bahri Belço 2017 yılı Denetim Kurulu raporunu sundu. Belço, genel kurul üyelerine söz konusu raporda derneğin gelir ve giderleriyle ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Ardından dernek çalışmaları oy birliğiyle aklandı.

Eleştiriler bölümünde ilk sözü Onur Mustafa aldı. Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü’nün çalışmalarından bahseden Mustafa, önümüzdeki dönemde de BTAYTD’ne her türlü işbirliğine hazır olduklarının altını çizdi. Ardından Sedat Karadayı söz alarak, son günlerde Müftülük konusuyla ilgili yaşanan gelişmelere değindi. Karadayı konuşmasında son yıllarda Azınlık haklarını erozyona uğradığını belirterek şunları kaydetti: “Azınlık eğitimi konusunda varılan nokta ve kaybedilen haklar ortada. Milli kimlik, din, dil ve kültürel mirasımız ile ahlaki değerlerimizin kan kaybına uğraması, hepimizi derin bir şekilde düşündürmelidir. ‘240 İmam Yasası’ derken, müftülüklerimizden Şer’i hükümlerin alınması hususunda yaşanan gelişmeleri de maalesef uzaktan izlemekle yetindik.”

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet genel kurula katılımın az sayıda olduğu hatırlatmasında bulunarak, seçilecek olan yönetimin önümüzdeki dönemde bu yönde çalışmalara yoğunlaşması gerektiğine dikkat çekti. BTAYTD’nin bir bilim kuruluşu olduğunu söyleyen milletvekili İlhan Ahmet, gerekirse derneğin ismi konusunda farklı düşüncelerin ele alınabileceği konusunda düşüncelerini paylaştı. Derneğin hak ettiği yere gelmesi için her şeyi yapmaya hazır olduğunu kaydeden İlhan Ahmet hükümetin Müftülük yetkileri konusunda yeni düzenlemelerine ilişkin şunları kaydetti: “Azınlık çağdaş bir yapı içerisinde olmak zorundadır. Demokrasiyi yüksek tutmak zorundadır. Bizler de bu vatanın gelişmesi için ortak hareket edecğiz. Fakat tüm bunları dinimizi, dilimizi kaybetmeden yerine getireceğiz. Azınlık olarak bu konuda iyi niyetli, samimi ve cesuruz. Asla bu topraklarda bir kargaşaya sebep olmadık ve olmayacağız.”

Daha sonra emekli öğretmen ve yazar Tevfik Hüseyinoğlu söz alarak müfütülük konusunda yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dernek üyesi Mustafa Süleyman toplum olarak birlik ve dayanışmanın eksikliğine dikkat çekti ve bunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Süleyman derneğin azınlık konuları üzerinde toplantılar yapması gerektiğini ve farklı fikirlerin ortaya konularak bunların tartışmaya açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili olarak genel kurula bilgi verdi. Ahmetoğlu hukuk mücadelesinin 35. yılında hala devam ettiğini söyledi. Bu hukuk mücadelesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara dayanarak derneğin resmiyetinin iadesini istediklerini söyleyen Ahmetoğlu, Yunanistan’ın bu kararı yerine getireceğini ümit ettiklerini ve buna inandıklarını belirtti. BTAYTD’ni sıradan bir dernek olarak görmediğini dile getiren Ahmetoğlu, yetişmiş insan gücünün bu dernek çatısı altında bir araya geldiğini söyledi. Son olarak devlet anaokullarında tercümanlık sisteme geçiş konusuna değinen başka Ozan Ahmetoğlu, azınlığın bu yöndeki isteğin iki dilli anaokulları yönünde olduğunu ve bu konuda imzalanan uluslararası anlaşmaların var olduğunu ve Yunanistan’ın bu hükümleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

BTAYTD Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Esat derneğin çalışmaları hakkında kısa bilgile verdi. Derneğin azınlık sorunlarıyla ilgili mücadele verdiğini ve bunu her platformda dile getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Ramadan Molla genel kurul seçimlerinin iki yılda bir yapılması önerisinde bulunarak, her yılda bir yapılan genel kurulun hem yönetim kurulunun çalışmalarını aksattığını hem de bazı dernek üyelerinin uzaklardan kongreye katılmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Son olarak dernek üyelerinden Bülent Salih söz alarak, azınlık konularında yaşanan son gelişmelere değinerek, ülkede yaşanan ekonomik krizin bölgedeki azınlık nüfusunu doğrudan etkilediğini ve çok sayıda azınlık insanını diğer ülkelere göç ettiğini kaydetti. Ayrıca Salih, dernek ve enstitü olarak her türlü ortak çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Ardından yönetim ve denetim kurulu adaylarının belirlenmesiyle seçimlere geçildi. Bu yılki dernek seçimlerinde 166 üye oy kullandı.

Yönetim ve Denetim Kurulu adayları ve oy dağılımı şu şekilde oluştu:

YÖNETİM KURULU ADAYLARI

1- Ercan Ahmet: 113 oy

2- Hüseyin Baltacı: 103 oy

3- Yüksel Esat: 95 oy

4- Şükriye Mehmet: 90 oy

5- Mümin Mümin: 78 oy

6- Kenan Gagalı: 73 oy

7- Meltem Giritli: 63 oy


DENETİM KURULU ADAYLARI

1- Şükrü Hacı: 96 oy

2- Feriha Derviş: 82 oy

3- Aycan Ömer: 80 oy

Haberler


Başbakan Miçotakis Milliyet’e konuştu: Yolumuz diyalog

GTGB’de Sedat Hasan’la devam

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Kathimerini’ye konuştu

Ankara görüşmesinde Batı Trakya Türk Azınlığı da gündeme gelecek

Yunan kamuoyunun beklentisi Türkiye ile dostluk ve diyaloğun devam etmesi

Batı Trakya Türkleri Ankara görüşmesinden ne bekliyor?

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının ilkleri belli oldu

Gümülcine’de Staikuras – Tapacas görüşmesi

Miçotakis ve Kasselakis Gümülcine’ye geliyor

Fahrettin Altun, Türk-Yunan Medya Akademisi Forumu’nda konuştu

Yeni doğan bebeğini çöp kovasına attı!

Miçotakis’ten Ankara ziyareti öncesinde açıklamalar