24-01-2018
"Zeytin Dalı Harekatı" beşinci gününde...
Türkiye'nin Afrin'e başlattığı terör operasyonu beşinci gününe girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 20 Ocak Cumartesi günü Zeytin Dalı adı verilen harekatın başlatıldığını duyurmuştu. Operasyonun dördüncü gününde yapılan açıklamada en az 260 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Türk ordusundan ise 3 asker şehit oldu.
Harekat, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra ediliyor. Harekatta yalnızca teröristlere ait noktalar hedef alınıp, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyet gösteriliyor.
AFRİN'E YAPILAN ZEYTİN DALI OPERASYONUNUN AMACI
Suriye'nin Afrin bölgesine yapılan operasonun temel amacı bölgeyi terör örgütlerinden temizlemek ve bölgeye istikararın gelmesine katkı sağlamak. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın, Türkiye’nin Suriye sınırlarında ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatıldığı belirtildi. buna bağlı olarak da bugüne kadar bölgeden Türkiye'ye olan terörist sızmalarının önlenmesi amaçlanıyor.
AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?
Afrin, Suriye rejim güçlerinin Temmuz 2012’de çatışmaksızın PYD/PKK'ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan biri oldu. Coğrafi açıdan hakim tepeleri nedeniyle Türkiye'ye bağlı Kilis’in merkezi ve Hatay’ın önemli bölümü Afrin’deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Terör örgütü uzun yıllardır Amanos Dağları’nı Suriye’den Türkiye’ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye’nin kuzeybatısından Akdeniz’e çıkmak için de Afrin’e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.
Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65’i PYD/PKK örgütünün işgali altında bulunuyor.PYD son dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nden büyük yardım aldı. Türkiye ise ABD'nin bu uygulamasına uzun süredir tepki gösteriyor.
Terör örgütü PYD / PKK tarafından "kanton" olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin Suriye’nin kuzeyinde kurulan sözde özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin’in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor. Türkiye’nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki DEAŞ varlığını sonlandırmakla kalmamış, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca uzanan terör kontrolünde bir koridor oluşturmasını engellemişti.
20 Ocak Cumartesi günü Afrin bölgesine Zeytin Dalı adı verilen harekatı başlatan Türkiye bu bölgenin terör örgütlerinden tamemen temizlenmesini amaçlıyor. Operasyonun başladığı saatten itibaren Türkiye tarafından sürekli vurgulanan üç konu var:
1- Operasyon Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşı değil, terör örgütlerine karşı yapılıyor.
2- Zeytin Dalı Harekatı uluslararı hukutan doğan meşru müdafa hakkına dayanılarak gerçekleştiriliyor.
3- Sivillere zarar verilmemesi için azamı gayret gösteriliyor.
ZEYTİN DALI HAREKATI'NIN TEMEL ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE
20 Ocak'ta başlatılan ve 24 Ocak Çarşamba günü beşinci gününe giren Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı'nın temel özellikleri ve bu operasyonla amaçlananlar şöyle özetlenebilir:
- Zeytin Dalı'nın temel amacı bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi. Örgütlerin tehdit olmaktan çıkartılması.
- Bölgede faaliyet gösteren terör örgütlerinin Türkiye'nin ve tüm bölgenin güvenliğini tehdit eder durumdan çıkarılması.
- Suriye'nin toprak bütünlüğüne katkı sağlanması.
- Bölge halkının terör örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtarılması.
- Uzun zamandır bölgeden kaçan halkın Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya göç etmesinin önüne geçilmesi.
- Terörden temizlenecek olan bölgede istikrar ve barışın hakim kılınması. Devamında buralardan göç etmek zorunda kalan halkın bölgeye dönmesinin sağlanması.
Türk Genelkurmay Başkanlığı harekatın planlandığı şekilde devam ettiğini açıkladı. Bölgeye yaşayan sivillere ise zarar verilmemesi için azamı dikkat ve hassasiyetin gösterildiği vurgulandı.