Anasayfa


11-04-2018
Atina’da helikopter krizi
Ege Denizi'nde Türk helikopterine ateş açıldığı iddiaları, koalisyon ortakları arasında krize neden oldu.
11 Nisan 2018 Çarşamba

Ege Denizi'nde Türk helikopterine ateş açıldığı haberleri, ülkede koalisyon ortakları arasında Türkiye politikası konusundaki çelişkileri ortaya çıkarttı.

Yunan basını, Doğu Akdeniz’deki Ro Adası (Kara Ada) üzerinde alçaktan uçan Türk ordusuna ait bir helikoptere Yunan hava sahasını ihlal ettiği için uyarı ateşi açıldığı öne sürmüştü.

Basında yer alan haberlerde, Ro (Kara Ada) adasına yaklaşmakta olan Türk sahil güvenliğine ait bir helikoptere izli mermilerle ikaz atışları yapıldığı ve Türk helikopterin yön değiştirerek Türk kıyılarına döndüğü iddia edilmişti.

Haberin büyük boyutlar kazanmaya başladığı bir anda, Atina’da Başbakanlık'tan bir açıklama geldi. Açıklamada "Söz konusu helikopterin Yunan hava sahasını ihlal etmediği, yaşananın basit ve olağan bir şey olduğu" belirtildi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı da benzer bir açıklama yaparken, Savunma Bakanlığı'ndan hiçbir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

Bu çelişkili haberlerden bir gün sonra hükümet kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Fileleftheros gazetesinin manşetinde, "Helikopter de tehlikeli bir hayal ürünü" başlıklı bir haber yayımlandı. Habere göre yaşananlar, Türkiye ile ilişkilerinde gerilimin azalmasını talep eden Başbakan Aleksis Çipras ile sert açıklamalarına devam eden Savunma Bakanı Panos Kammenos'un "milli konulara bakışları" arasındaki görüş ayrılıklarını ön plana çıkardı.

Gazete, yaşanıp yaşanmadığı bile henüz anlaşılamayan bu garip olayın dışında, Başbakan Çipras'ın, Savunma Bakanı Kammenos'un bir önceki hafta Ege Denizi'nde aniden ilan ettiği kısa süreli "Pirpolitis" tatbikatından haberi olmadığını ve Yunan medyasından öğrendiğini de yazdı.

"Pirpolitis" tatbikatının senaryosu, Ege Denizi'nde Türk komandoları tarafından işgal edilen bir adacığın Yunan komandoları tarafından kurtarılmasını içeriyordu.

Gazete, "Söz konusu Türk helikopteri Yunan hava sahasını ihlal etmediğine ve Yunan sivil havacılık raporlarında böyle bir uçuşun varlığı tespit edilmediğine göre, Ro Adası'ndaki Yunan askerlerinin havaya neden ateş ettiği" sorusunun arkasında Kammenos'un talimatının bulunduğunu iddia etti.

Gazete, yaşananların Kammenos ile Çipras'ı bir kez daha karşı karşıya getirdiğini yazdı.

Fileleftheros, Kammenos'un Türkiye ve Makedonya gibi hassas konularda savaş çığırtkanlığı yapmasındaki asıl amacının bütün nabız yoklamalarında yüzde 3 barajının altında bulunan ANEL Partisi'nin milliyetçi taraftarlarını toplamak olduğu yorumunu yaptı.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler