Anasayfa


18-04-2018
AP Genel Kurulu iki Yunan askerinin durumunu görüştü
Edirne'de askeri yasak bölgede yakalandıktan sonra tutuklanan iki Yunan askerinin durumu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda, tamamına yakını Yunan ve aşırı sağ üyelerden oluşan, az sayıda üyenin katıldığı bir oturumda ele alındı.
18 Nisan 2018 Çarşamba

AB Komisyonu adına Genel Kurula bilgi veren İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilyanidis, Türkiye'de tutuklu bulunan iki Yunan askerinin AB Liderler Zirvesi'nde gündeme geldiğini ve serbest bırakılmaları için üye ülkeler arasında iş birliği talebinde bulunduklarını söyledi.

Aynı konunun Bulgaristan'ın Varna kentinde 26 Mart'ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından etraflıca ele alındığını belirten Stilyanidis, "İki askerin tutukluluğu, Türk mahkemeleri önündeki halleri ne olursa olsun, iki tarafı da mümkün olduğu kadar acil bir çözüm bulmaya götürmelidir. Bu iki askerin tutuklanmaları, Türkiye ile AB arasında büyük gerginlik çıkardı." dedi.

Stilyanidis, Türkiye'nin bölgede önemli bir muhatap ve NATO ülkesi olduğunu hatırlattı.

Durumun daha da kötüye gitmesinden kaçınmanın tüm tarafların lehine olduğunu dile getiren Stilyanidis, "Bizim Türkiye ile anlaşmazlıklarımız her ne olursa olsun, Türkiye ile diyaloğumuz hiç olmadığı kadar önem arz etmektedir. Ayrıca Suriye'deki durum dikkate alındığında, bu zor bölgesel durumu ele almak için bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Genel Kurul salonunda az sayıda parlamenterin katıldığı oturumda, Yunan ve Rum parlamenterlerin dışında aşırı sağcı üyeler söz aldı. Bu parlamenterlerin tamamına yakınının benzer bir metni okuyarak içeriği aynı olan mesajı yinelediği dikkati çekti.

Tartışma bölümünde tamamına yakını Yunan parlamenterlerden oluşan grup temsilcileri söz alarak askerlerin serbest bırakılması için girişimlerde bulunulması çağrısını yaptı.

Oturumun son bölümünde yeniden söz alan Hristos Stilyanidis, AB'nin Türkiye'deki mültecilerin ihtiyaçları için sağladığı maddi katkının Türkiye tarafından başka işler için harcandığı yönündeki iddialara, "AB İnsani Yardım Komiseri olarak söylüyorum; bu yardımların tek senti, tek eurosu bile Türk hükümetine gitmiyor, tamamı mülteciler için harcanıyor. Bunun aksi yönde söylenenler gerçek değildir." diye konuştu.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler