Anasayfa


18-04-2018
DEB Başkanı EFA genel kuruluna katıldı
Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) temsil edilen Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) Almanya’da yapılan genel kuruluna katıldı.
18 Nisan 2018 Çarşamba



DEB Partisi’nin de üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) Genel Kurulu, 13 – 14 Nisan tarihlerinde Almanya’da gerçekleşti. Mustafa Ali Çavuş’a EFA genel kurulunda, Genel Başkan Danışmanı Bahri Belço ve Halkla İlişkiler Birimi üyesi Ali Hüseyin eşlik etti.

Ali Çavuş, EFA genel kurulunda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ile ilgili bin bildiri sundu. 37 yıllık AB üyesi olan Yunanistan’da hak arama mücadelesi verdiklerini söyleyen Ali Çavuş, Batı Trakya Türkleri’nin yaklaşık bir asır önce Lozan Antlaşması ile azınlık olarak Yunanistan’a bırakıldığını hatırlattı. DEB Partisi Genel Başkanı, azınlık haklarının uluslararası Lozan Antlaşması çerçevesinde belirlendiğini, ancak bu hakların bir çoğunun Yunanistan tarafından gasp edildiğini vurguladı.

Ali Çavuş yaptığı konuşmada Batı Trakya’daki kimlik ve dernekleşme özgürlüğüne de değinerek, İskeçe Türk Birliği’nin verdiği hukuk mücadelesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tam 10 yıl önce birlik lehine verdiği kararın Yunanistan tarafından uygulanmadığını anlattı.

Genel Başkan, konuşmasının ikinci bölümünde ise azınlık kurumlarının başkan ve yöneticilerinin çeşitli suç duyuruları ile susturulmaya çalışıldığını söyledi. Atina’da, DEB Partisi ile Helsinki İzleme Komitesi’nin düzenlediği “Yunanistan’da Milli Azınlıklar ve Uluslararası Kuruluşların Önerileri” adlı etkinliğin, Altın Şafak üyeleri ve sempatizanları tarafından basıldığını, kendisine ve parti yöneticilerine hakaret edildiğini ve ölüm tehdidinde bulunulduğunu hatırlatan Ali Çavuş, ancak tüm bunların cesasız kaldığına dikkat çekti. Ali Çavuş, bu nedenle Yunanistan’da can güvenliğinden söz edilmesinin güç olduğunu belirtti.

DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türkleri’nin Lozan’dan doğan haklarının işgal altında olduğunu, dernekleşme özgürlüğünün olmadığını ve AİHM kararlarını Yunanistan’ın tanımadığını söyledi. Ali Çavuş adaletin Batı Trakya Türkleri sözkonusu olduğunda işlemediğini ifade ederek, “Biz ayrımcılığın bitmesini ve azınlık haklarımızın iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.

DEB Partisi Başkanı Ali Çavuş’un sunduğu bildiri EFA delegeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

EFA BAŞKANI ALFONSİ: “YUNANİSTAN’IN TÜRK İSMİNE TAHAMMÜLÜ YOK”

DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un sunumundan sonra söz alan EFA Başkanı François Alfonsi, delegelere kısaca Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesiyle ilgili bilgi verdi. Alfonsi, kendisinin de bir kaç yıl önce Batı Trakya’yı ziyaret ederek, azınlığın karşılaştığı problemleri yerinde görme fırstı bulduğunu söyledi. EFA Başkanı, İskeçe Türk Birliği’nin isim sorununa atıfta bulunarak, bir derneğin ismine herhangi bir kısıtlama getirilmesinin Avrupa değerlerine ve demokrasiye aykırı olduğunu vurguladı. Alfonsi, "Batı Trakya'da spor kulüplerine Türk isimleri verilmesine bile Yunanistan'ın tahammülü yok" diye konuştu.

Alfonsi’nin konuşmasından sonra DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ile EFA Başkanı François Alfonsi birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernekleşme özgürlüğüyle ilgili pankart açtılar.

Ali Çavuş ayrıca Alfonsi’ye, Batı Trakya Türk çocuklarının anadil ile ilgili düşüncelerini kaleme aldıkları bir kitabı ve İskeçe Türk Birliği’nin faaliyet raporunu sundu.

Haberler


Erdoğan – Miçotakis açıklamalarında azınlıklar konusuna da değindiler

GAT’dan ‘Doğada Gençlik Bayramı’

Erdoğan – Miçotakis görüşmesi devam ediyor

Miçotakis’in Ankara ziyareti başladı

Gümülcine ve İskeçe müftüleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Kocaçay köprüsü açıldı

DEB Partisi köy ziyaretlerine devam ediyor

Müftü Trampa Türk azınlığın sorunlarını AA için kaleme aldı

Başbakan Miçotakis’ten Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı’na ‘Makedonya’ tepkisi

TAG’dan Romanya ve Bulgaristan’a çalışma ziyareti

Başbakan Miçotakis bugün Ankara’da

Atina – Üsküp arasında ‘Makedonya’ krizi