Anasayfa


25-04-2018
İskeçe Eğitimciler Derneği azınlık köylerine devlet okulları açılmasını istiyor
İskeçe ili Eğitimciler Derneği, Batı Trakya genelindeki altı devlet anaokulunda uygulanması planlanan pilot uygulamayla ilgili olarak yayınladığı açıklamada, azınlık köylerinde devlet ilkokulları açılmasını talep etti.
25 Nisan 2018 Çarşamba

Başkanlığını Dimitris Dumos’un yaptığı İskeçe ili Eğitimciler Derneği yayınladığı açıklamayla, anaokullarındaki pilot uygulamaya değindi. Derneğin açıklamasında özellikle aşırı milliyetçi çevrelerin savunduğu azınlık bölgelerinde, azınlık okullarının yanısıra devlet okulları açılması talebinde bulunması dikkat çekti.

Anaokullarında pilot uygulamaya karşı çıkan ve tepki gösteren dernek, yayınladığı yeni açıklamayla Trakya bölgesindeki pilot uygulamaya bir kez daha karşı çıktı.

Pilot uygulamayı uygulayacak Eğitim Politikaları Enstitüsü’nün bu tür projeleri hayata geçirmeden önce bilimsel çalışmalar yaptığını öne süren İskeçe ili Eğitimciler Derneği, azınlık köylerindeki devlet anaokullarında uygulanması öngörülen pilot uygulama için herhangi bir bilimsel araştırma yapılmadığını kaydetti.

Pilot uygulamayla ilgili birçok konunun hala belirsizliğini koruduğu iddia edilen İskeçe ili Eğitimciler Derneği’nin açıklamasında eğitimciler derneklerinin görüşlerinin alınmaması da sert bir şekilde eleştirildi. Uygulamanın hazırlanmasında tüm gereken şartların gözardı edildiğini iddia eden İskeçe ili Eğitimciler Derneği, bakanlığın çeşitli yöntemlerle ve otoriter bir şekilde öğrenci velilerini ve eğitimcileri pilot uygulamayı kabullenmeye zorladığını öne sürdü.

Açıklamasında İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’i de eleştiren İskeçe ili Eğitimciler Derneği, İskeçe’de pilot uygulamanın hayata geçirileceği üç devlet anaokulundaki öğrenci velileriyle görüşmelerinde velilerin pilot uygulamaya sıcak bakmadıklarını ve çocukların anaokullarında Yunanca’yı çok iyi öğrendiklerini ancak bazı velilerin, milletvekili Hüseyin Zeybek’le görüştükten sonra tavırlarının değiştiği ifade edildi. Başkanlığını Dimitris Dumos’un yaptığı derneğin açıklamasında bazı çevrelerin azınlığı manipüle ettiği tezi savunularak, bu çevrelerin nihai amacının çift dilli anaokulları açılması olduğunu kaydedildi.

Pilot uygulamaya karşı çıkan ve tepki gösteren eğitimcilerin grevi nedeniyle anaokulların kapalı kalmasından eğitim bakanlığının sorumlu olduğunu ifade eden İskeçe Eğitimciler Derneği, bir kez daha pilot uygulamaya karşı olduklarını vurguladı.

İskeçe ili Eğitimciler Derneği yayınladığı açıklamada bazı taleplerini de sıraladı. Bu talepler arasında ise azınlık bölgelerinde devlet ilkokullarının açılması talebi dikkat çekti. derneğin talepleri şöyle:

Anaokul binalarının ve pedagojik araç gereçlerin seviyesinin yükseltilmesi

İki yıllık okul öncesi ücretsiz ve devlet eğitimi.

Anaokulu öğretmeni başına 15 öğrenci kriterinin sağlanması.

Kültürlerarası eğitim konusunda sistematik olarak eğitim seminerlerinin düzenlenmesi.

Devlet ve azınlık eğitimindeki boş kadrolara tayinlerin yapılması.

Tüm anaokulların tüm gün anaokulu sistemine çevrilmesi.

Bölgedeki eğitimcilere yönelik olarak çocukların anadillerinde eğitim verilmesi.

Azınlık bölgelerinde eğitim hizmetlerinin yükseltilmesi için çağdaş devlet okullarının açılması. Bu talep seçme hakkına sahip olmak isteyen birçok azınlık velisinin talebidir.

Anadili Yunanca olmayan öğrenciler için farklı bir eğitim programının oluşturulmasının incelenmesi.

Haberler


Memurlar 24 saatlik greve gitti

Tutuklu dokuz göçmen serbest bırakılıyor

DEB Partisinden Makedon azınlık üyelerine ziyaret

GTGB’nin kır koşusu için kayıtlar başladı

‘Yunanistan Midilli Adası’ndaki tarihi camileri restore etmiyor’

Erdoğan Miçotakis ziyaretini değerlendirdi

Atina’da Yerapetritis – Şükri görüşmesi

İskeçeli soydaşlar Ketenlik’teki hatim etkinliğine akın etti

Büyükelçi Erciyes Korfu Adası’ndaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti

Dev derbinin galibi Fenerbahçe

Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da